Home » Избрано

Абсурд: Методиката на ЦИК дава мандати и при нула спечелени гласа

2013.06.23 Няма коментари
Spread the love

cikАко в МИР 5 – Видин ДПС бяха получили 1 глас, щяха да получат мандат – обяви вчера Лютви Местан. Във Видин ДПС получи реално 474 гласа, което е нов рекорд за цената на депутатско място.

Теоретично рекордът може да е абсолютна нула и мандат да се получи в даден МИР без нито един глас, показва симулацията на изборния софтуер, публикуван от Биволъ.

Ако във Видин ДПС имаха нула гласа, пак биха получили мандат. Същата е ситуацията и в София (МИР 23 и МИР 24).

Още месец преди изборите Биволъ алармира (както и Еврочикаго, вж тук – бел.ред.), позовавайки се на проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Манов от Временните обществени съвети на българите зад граница, че методиката на ЦИК е проблемна.

Неин автор е завършилия в Беларус проф. Калинов от квотата на ГЕРБ в ЦИК. Така наречения “калинчи код” е математически неиздържан и води до абсурдни ситуации като гореописаната. Методиката беше обжалвана безуспешно от Стефан Манов и беше приложена за пресмятане на мандатите на изборите.

Проф. Гаврилов, д-р Манов и компютърният специалист Делян Делчев създадоха свободна и лесна за използване програма за изчисляване на изборните резултати според методиката на ЦИК. Както личи и от изказването на Местан, софтуерът публикуван на страницата на Биволъ е активно използван от политиците за техните сметки.

За да проверите сами как се получават мандати в райони без нито един спечелен глас, направете следното:

1. Отворете страницата https://www.bivol.bg/bg-elections-code.html

2. Натиснете на бутона Избори 2013

3. В получената таблица въведете в МИР 5 за ДПС 0 гласа вместо 474, в МИР 23 – 0 гласа вместо 1154 и в МИР 24 – 0 гласа вместо 1129.

4. Натиснете на бутона Калкулирай

5. Погледнете спечелените мандати от ДПС в крайната таблица след края на калкулацията. ДПС получава по един мандат и в трите МИР, където има нула гласа.

.

Източник:  Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.