Home » Авторски страници

Петиция за принцип на равнопоставеност в Изборния кодекс

2013.06.27 Един коментар
Spread the love

Дами и господа,

Ако се приеме новият Изборен кодекс да се основава на принципа за равнопоставеност в целия изборен процес, то всички останали поправки ще бъдат съобразени с тази основна идея. Ако я подкрепяте, моля подпишете и споделете петицията на http://www.peticiq.com/izboren_kodeks със следния текст:

“Искам Изборен кодекс, който да се основава на гарантирана от държавата РАВНОПОСТАВЕНОСТ по време на целия изборен процес на всички политически субекти, издигнали кандидати за народни представители – партии, коалиции, инициативни комитети на граждани и други!”

РАВНОПОСТАВЕНОСТ означава осигуряване на равни права при издигането, регистрацията и участието в предизборните кампании, равнопоставеност в медийното отразяване, финансирането и т.н. за всички кандидати, независимо дали са от парламентарна партия, от извънпарламентарна партия или независими кандидати, издигнати от граждански комитети.

С премахване на привилегиите в Изборния кодекс всички кандидати за народни представители ще имат равни възможности. Само тогава независими представители, издигнати от гражданите, ще получат реален шанс да влязат в парламента. Тъкмо поради тази неравнопоставеност досега независимите кандидати нямаха успех дори и при мажоритарни избори. Ако останат сегашните привилегии за големите партии, независимите кандидати няма да имат никакъв шанс, дори и да бъде въведен 100% мажоритарен вот.

Резултатите от петицията ще бъдат предоставени на временната Парламентарна комисия на Народното събрание за изработване на проект на нов Изборен кодекс.

.

Пламен Михайлов,

инициатор на петицията

One Comment »

  • Симеон Михайлов said:

    Абсолютно ЗА равнопоставеност на кампаниите. Строги ограничения за размерите и целите на финансирането. Пълна забрана на билборди, улични плакати и прочее чисто рекламни предизборни похвати…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.