Home » Избрано

Орешарски назначи агент на Шесто управление за областен управител на София

2013.06.21 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Пламен Орешарски назначи агент на Шесто управление на ДС за областен управител на София – град. Това е депутатът от БСП в 42-то Народно събрание Росен Малинов. Той е един от четиримата сътрудници на комунистическия репресивен апарат, който БСП вкара в новия парламент.

.

Христо Христов, desebg.com

Снимка:  livenews.bg

Снимка: livenews.bg

През април тази година комисията обяви официално неговата принадлежност в качеството му на кандидат за народен представител, издигнат в 24-и МИР-София.

Малинов (1955) е вербуван като съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от Шесто управление на ДС за борба с срещу идеологическата диверсия през 1988 г. Той е сътрудничил на отдел 03 на Шесто, който е натоварен с борба срещу „подривна дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове”. Досието на „ЛЮЛЯК” е унищожено през май 1990 г., както повечето материали за явочните и конспиративни квартири.

От 1999 г. до май 2013 г. Росен Малинов е общински съветник в Столичния общински съвет от групата на левицата. Роден е през 1955 г. в София. Завършил е педагогика и история в СУ „Св. Климент Охридски”.

С това назначение премиерът Пламен Орешарски продължава порочната практика през последните години ръководствата на областните управи да бъдат окупирани от сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Статистиката показва, че за при управлението на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ (2005-2009) общо 11 агенти са били назначени от тогавашния премиер Сергей Станишев на постове областен управител и зам.-областен управител.

При управлението на ГЕРБ (2009-2013) премиерът Бойко Борисов е назначил 7 сътрудници на ДС за областни управители, по голямата част от които са щатни сътрудници, офицери от Държавна сигурност. Такива бяха областните управители на Враца, Перник, Варна (двама), Бургас, Сливен и Русе.

Последното назначение е през октомври 2012 г. на областния управител на област Варна Коста Базитов, разкрит неотдавна като нещатен сътрудник на Областното управление на МВР-ДС във Варна от 22 септември 1989 г.

Сътрудниците на ДС – областни управители са в директен конфликт на интереси, заемайки тези постове. Това е така, тъй като областните управи издават удостоверения за обезщетения на пострадали от комунистическия режим по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Не са един или два случаите, когато областните управи са възпрепятствали получаването на необходимите документи от страна на репресирани граждани.

Премиерът Орешарски вече назначи по-голямата част от областните управители, но остава да определи лицата, които ще оглавят още пет областни управи. В Брюксел вчера той заяви, че изискванията за хората във втория ешалон на властта, включително и областните управители, е те да са професионалисти. До момента той не е коментирал отношението си към допускането на хора, свързани с репресивния апарат на БКП на ръководни постове в управлението, но с такива назначения като това на областния управител на София Росен Малинов очевидно не е против.

Предстои комисията по досиетата да извърши официална проверка не само на новите областни управители и техните заместници, но и на кабинета Орешарски – министри и зам.-министри.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.