Home » Избрано, политика

Цветозар Томов: Тези избори няма да решат политическата криза

2013.05.13 Един коментар
Spread the love
Цветозар Томов. Снимка: argumenti-bg.com

Цветозар Томов. Снимка: argumenti-bg.com

Г-н Борисов е човек с твърде високо самочувствие, който не обича да не бъде харесван. А това, което му предстои през остатъка от живота му, е да бъде харесван все по-малко. ГЕРБ е партията, която ще получи мандат за съставянето на правителство. За всички е очевидно, че тя не може да го направи, ако следва досегашната си политика. Нека допуснем, че може би в тази партия тече някакъв процес на плурализация на възгледите. ГЕРБ имаше пълен монопол върху политическата власт в България, но изборите показват, че вече няма да го има. Ако те желаят по друг начин да управляват, трябва да се разделят с властта изцяло. Дали на такъв компромис са способни лидерите на ГЕРБ, предстои да видим. Освен това предстои да видим резултатите от разследванията на прокуратурата.

Снощният протест беше не на място и не навреме още преди да са известни официалните резултати от вота. Той нямаше нищо общо с по-ранните протести, на които бяхме свидетели през февруари и март, които в истинска степен изразяваха недоволството на хората от управлението на ГЕРБ. При всички положения, ако този парламент не се окаже в състояние да излъчи правителство, което да покаже, че може да овладее политическата криза в страната, протести ще има.

Не мисля, че за нещо ни е виновна съществуващата политическа система. Тя е сходна с тази в съвременните европейски демокрации, където подобна система работи добре. Това, което имаме в България, е изчерпване на политическите партии, които претендират за властта, и в същото време разполагат с огромни властови и институционални възможности. Това трябва да бъде изтърпяно от българския народ за определено време. Предстои промяна, през която някои политически партии ще изчезнат от сцената, за да отстъпят място на други. Тъй като тези избори по никакъв начин не позволиха нещо подобно да се случи, те няма да доведат и до разрешаване на политическата криза в страната.

.

––––––––––––––––––––––––––––––-
Бел.ред:  Коментарът на социолога Цветозар Томов е публикуван в рубриката „Без филтър“ на БГНЕС. Заглавието е на Еврочикаго.

 

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.