Home » Избрано, политика

Оставки сред десните партии, непрескочили 4-процентовата бариера

2013.05.13 Няма коментари
Spread the love

Лидерите на ДСБ, СДС, „България на гражданите“ и „Гергьовден“ обявиха, че ще подадат оставки

.

Ръководството на ДСБ ще подаде оставка на национално събрание на партията на 23 юни. Тогава ще се избира и нов лидер. Това съобщи на пресконференция председателят на ДСБ – Иван Костов.

kostov_270509Самият Костов няма да се кандидатира отново за лидер на партията, но ще остане и ще работи за дясната идея. „Съжаляваме за резултатите (от изборите). Те са силно разочароващи. Насрочваме национално събрание на партията на 23 юни, на което нашето ръководство подава оставка и ще бъде избрано ново“, посочи Костов.

При обработени близо 96,1% от изборните протоколи коалицията на Демократи за силна България и Български демократически форум (ДСБ, БДФ) получава 2,94% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, проведени на 12 май. Въпреки това според лидера на ДСБ няма основание партията да възразява срещу изборите.

Костов предупреди, че „резултатът от вота не обещава излизане на България от кризата.

Тези, които се правиха на способни да я изведат, за нас очевидно нямат този потенциал. Не е наша работа да коментираме това в днешния ден“, каза той.

Костов не пожела да коментира дали ще бъде сформирано програмно правителство. „Цялата отговорност е концентрирана в четири партии. Народът им даде доверие. Те са длъжни да го изведат от кризата. Няма да обсъждаме нашите грешки, а нека да поискаме от четирите парламентарно представени партии да изведат България от кризата“, добави той.

„Призоваваме всичките наши симпатизанти да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние, вашите неуспели кандидати, ще го направим. Няма да се разделим, ще бъдем заедно“, каза още Костов.

*

Националният съвет на Движение „България на гражданите“ подава оставка, съобщи Меглена Кунева

meglena-kunevaТова става ден след предсрочните парламентарни избори. Партията не успя да прескочи 4-процентовата изборна бариера.

Изборите бяха проведени в трудна среда, нездравословна среда, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Тя посочи финансирането като пример за нечестността на изборите. Достъпът до финансиране е изключително сериозен въпрос, заяви Кунева и припомни, че „България на гражданите“ не получава субсидия.

Моята оценка е, че днес ние всички загубихме – каза Меглена Кунева. -Изгубихме възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност. За съжаление, тази конфигурация днес възпроизвежда статуквото, посочи председателят на „Движение България за гражданите“.

*

И Емил Кабаиванов подава оставка като председател на СДС

Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка, заяви лидерът на СДС

image.phpПред Агенция „Фокус“ Кабаиванов е заявил: „Утре ще имаме заседание на Националния изпълнителен съвет, на което аз ще подам оставка. Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС.“

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха на база на близо 96,1% от обработени протоколи в цялата страна, че СДС печели 1,39% от гласовете.

По думите на Кабаиванов са възможни няколко варианта за бъдещето на СДС.

„Единият е – продължаваме самостоятелно развитие, следващият вариант е да водим разговори с други десни и центристки формации, за да създадем нов десен политически субект, и третата възможност е да разширим коалицията, с която в момента се явихме“, каза Емил Кабаиванов.

„Кой от трите ще предпочетем, е въпрос на мнозинството. При нас решенията се вземат демократично. Ще мога да кажа кой път избираме след Националния съвет във вторник“, посочи Кабаиванов. На въпрос ще – приеме ли, ако на Националния съвет отново бъде предложат за председател, Кабаиванов отговори:

„Тук не става въпрос за мен вече, по-важна е съдбата на СДС. Защото ако в неделя ние получихме едва 70 хил. гласа, реално симпатизантите на СДС са няколко пъти повече. Но те предпочетоха да гласуват за ГЕРБ, защото от ГЕРБ им внушаваха 2-3 месеца, че СДС няма да спечели и няма смисъл да гласуват за нас.“

По думите му е правилно, че ръководството на ДСБ и лидера на партията Иван Костов са подали оставка. „Ако искаме да правим нова обединена десница, това минава през оставките не само на председателите и ръководствата на СДС и ДСБ, но и на другите формации, които ще поканим да разговаряме, за да може наистина да се направи нещо ново, а не някой да се надява, че ще „прибере“ членовете или електората на другия“, каза още д-р Емил Кабаиванов.

*

Любен Дилов-син подава оставка като председател на Движение „Гергьовден“. Дилов предлага преучредяване на СДС

ллНамирам за съвсем нормално да подам оставка като председател на Движение „Гергьовден“, посочва Любен Дилов-син в адресирано от него съобщение до медиите. По думите му той прави това, за да отвори път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект.

„Вярвам, че Свети Георги бди над нас и че винаги ни е насърчавал да се изправим смело срещу най-страшния змей – този, който ни гледа сутрин в огледалото. Победим ли него, нищо не може да ни се опре“, пише Дилов-син.

Той заявява още, че вчерашният 12 май е сложил край на агонията на българската десница. „Мисля, че чувството на облекчение доминира над разочарованието и тъгата. Бавното умиране на нашата демократична и реформистка общност беше по-обидна от изборните резултати“, посочва още Любен Дилов-син.

Според него това, което може да се направи днес, е преучредяване на СДС като продължител и наследник на СДС от 1990 г.

Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязоха или бяха сателитни на СДС през годините, но най-важното – с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000 г. , заявява Дилов-син и предлага това да стане с пряко гласуване на специална платформа в интернет за делегати на ново преучредително събрание на демократичната общност.

 

Източник:  Vesti.bg

(Със съкращения.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.