Home » Избрано

Главният прокурор: 0% контрол върху печатницата в Костинброд от главния секретар на МС

2013.05.15 Един коментар
Spread the love

Процесуално-следствени действия по случая с намерените в Костинброд бюлетини бяха извършени пред журналистите

 

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви на пресконференция днес, че още в петък Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство – за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите, по случая с намерените бюлетини в Костинброд.

Досъдебното производство е срещу виновните длъжностни лица, без да се назовават поименно. Няма привлечени обвиняеми лица, уточни прокурор Роман Василев.

Пресконференцията, в която участваха общо осем прокурори, продължи повече от два часа.

В отговор на въпрос Сотир Цацаров каза, че не може да се говори за вина на Министерския съвет,

който е възложител на поръчката за отпечатването на бюлетините в печатницата “Мултипринт” в Костинброд, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на Министерския съвет или от състава на администрацията на МС.

Лицето от администрацията, което е сключвало договора е главният секретар на МС. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров.

Трудно мога да си представя, че една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетини се възлага на частна фирма и на тази частна фирма й се възлага транспорта, каза главният прокурор.

“Говорим за нормален процес. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тя разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването на областните администрации.

Защо ни е обществена поръчка за отпечатване на бюлетини и защо са ни всички тези неща – имало ли патрон, нямало ли патрон, когато държавата съвсем спокойно може да определи къде да бъдат печатани бюлетините”, попита Сотир Цацаров.

Още в началото на пресконференцията той съобщи, че е информирал президента Росен Плевнелиев по телефона за сигнала и започналото разследване на случая в петък вечер в 22 ч. 10 мин.

На пресконференцията бяха показани снимки на опаковани бюлетини, намерени в Костинброд, с надписи Кърджали, Варна, Пазарджик, Шумен

и други избирателни райони, както и с надпис Външно министерство. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи това като смущаващо.

Сотир Цацаров обясни, че в РИК има определено количество бюлетини – резерв, с които, при нужда, се сменят, ако се окаже, че в секциите има некачествени бюлетини. Така той индиректно посочи, че по закон не може в печатницата в Костинброд да се съхранява резерв.

Общото количество е 22 палета с бюлетини, каза прокурор Роман Василев, като обясни, че в това количество има и брак. В отговор на въпрос той уточни, че бройката 350 хиляди е била посочена от собственика на печатницата. Прокуратурата все още не знае точната бройка, тъй като палетата с бюлетини само са били охранявани, но не са били разпечатани.

Пред журналистите бяха извършени процесуално-следстевни действия, като двама от журналистите бяха вписани в протокола като поемни лица. Отворен бе плик, в който се оказа, че има бюлетини, предназначени за 24 избирателен район – София. Роман Василев сравни с мостра от същия избирателен район и се оказа, че двете бюлетини са абсолютно идентични. Извадени бяха и бюлетини за Кърджали.

Нашето становище е, че тези бюлетини трябваше да бъдат изолирани, каза Борислав Сарафов. Малко преди това по време на пресконференцията журналист въкликна, че всъщност прокуратурата няма пълна информация от кои райони са бюлетините и дали не става дума за брак.

В началото на пресконференция Сотир Цацаров потвърди, че сигналът за случая е бил внесен от Мая Манолова от БСП.

На базата на проверката от ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство – за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването.

Президентът бе информиран за случая не защото прокуратурата дължи отчет някому, а защото следващият ден бе Ден за размисъл, а в неделя предстояха избори, каза Цацаров.

Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като първостепенна задача е осигуряването на охрана, уверих го, че това е направено, каза главният прокурор.

Предложих на президента, че разумният подход би трябвало да бъде до приключването на парламентарните избори прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася информация, г-н Плевнелиев прие напълно това, каза още Цацаров.

“На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 ч. поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 – 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите”, каза Сотир Цацаров.

Прокурорите, които са достойни, не са анонимни,

а и са малко по-грамотни от човека, писал това писмо, коментира главният прокурор Сотир Цацаров по повод скандала от сутринта.

Странно ми се вижда, че вчера когато бе обявено че ще бъде поискан имунитет (на Цветан Цветанов – б.ред.), че днес има пресконференция и че някой заяви, че сме смъкнали 5-6 %, някак си това писмо се вгражда във всички тези… – каза Цацаров.

Той потвърди, че документите, получени снощи по имейлите на медии от името на “достойни прокурори”, не са фалшифицирани, истински са, но са копирани избирателно.

“Поставя се въпросът – откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката”, обясни главният прокурор.

Пред журналистите бяха представени и снимки на Постановлението, с което се възлага проверката на ДАНС. Оригиналът на постановлението остава в прокуратурата, а копие се дава в ДАНС, това копие се подписва от агента на ДАНС, който го получава. На представените в интернет снимки, подписът на агента присъства.

По-рано днес служебният премиер Марин Райков определи като недопустимо изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова представи информация за образуваните досъдебни производства преди изборите, сързани с купуване на гласове и други престъпления, свързани с изборното законодателство. Образувани са били общо 64 досъдебни производства, вече има двама осъдени.

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  Цацаров: ДАНС и ГДБОП са пробити, остава да разчитам на Пожарната

  Материалите от така наречените “достойни прокурори” не са изтекли от обвинението

  Писмото и материалите от така наречените “достойни прокурори”, изпратено късно снощи до медиите от мейл на Борислав Сарафов, в което се обяснява, че прокуратурата е в заговор с ТВ 7 относно скандала с бюлетините, намерени в печатницата в Костинброд, не са изтекли от прокуратурата. Това обяви на пресконфеленция продължила повече от два часа главният прокурор Сотир Цацаров.

  Той намекна индиректно, че най-вероятно част от тези материали са изтекли от ДАНС, защото на постановлението на градска прокуратура за извършване на проверка в печатницата има собственоръчен подпис на агента от ДАНС, че го е получил, а на изпратения по мейла нелегален екземпляр няма такъв подпис.”

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/8935-tzatzarov-dans-i-gdbop-sa-probiti-ostava-da-razchitam-na-pozharnata.html

  —————

  “Пред медиите бяха показани иззети бюлетини, които визуално не се различаваха от мострите на ЦИК.

  “Ако приемете, че това е брак, проверяващият екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак за Пазарджик, брак за Шумен, брак за Варна, тоест имаме брак, предвиден за всеки един многомандатен избирателен район (МИР). Тези данни за нас бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес”, заяви Борислав Сарафов.”

  http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4-news206365.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.