Home » Избрано, политика

САЩ прати самолетоносача „Нимиц“ на учения с Южна Корея

2013.05.13 Няма коментари
Spread the love

В Пхенян смениха министъра на народните въоръжени сили – за трети път за година

Южна Корея и Съединените щати започнаха нови съвместни военни учения, предаде ИТАР-ТАСС. Този път става въпрос за двудневни маневрите в Японско море, в които се включва американска военноморска група, начело с атомния самолетоносач „Нимиц“.

„Нимиц“ е един от най-големите бойни кораби в света, дълъг почти 333 м. Той има над 100 хил. тона водоизместимост и може да приеме на борда си около 90 самолета и хеликоптера.

Военноморските сили на Съединените щати и Южна Корея ще отработват взаимодействието си при прехващане на ракети и борба с подводници. Това са поредните съвместни военни учения на двете страни през последните седмици.

Северна Корея смята, че тези маневри на насочени срещу нея, като отработват бъдещо нападение, мишена на което ще е именно тя.

В събота изолираната комунистическа държава определи появата на ударната група на самолетоносача „Нимиц“ край бреговете на Корейския полуостров като открита заплаха и сериозна провокация.

Междувременно в Пхенян смениха министъра на народните въоръжени сили, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция КЦТА.

Генерал Джан Джон-нам е третият титуляр на поста, откакто новият държавен ръководител Ким Чен-ун пое официално властта преди малко повече от година. Сравнително неизвестна фигура, Джан е бил досега командир на Първи корпус на Корейската народна армия.

Той заменя на поста твърдолинейния генерал Ким Кьок-сик, известен с това, че е ръководил обстрела на южнокорейски остров през 2010 г., при който бяха убити четирима души. Самият Ким бе назначен за министър на народните въоръжени сили едва през ноември – ход, който бе възприет тогава от наблюдателите като част от опитите за затягане на хватката на младия държавен лидер върху армията.

Джан е на неизвестна възраст. Той обаче е от поколението на по-младите военни, които заменят командирите, израсли при основателя на КНДР Ким Ир-сен.

Честите рокади в командването на севернокорейските въоръжени сили породиха спекулации, че е възможно 30-годишният Ким Чен-ун да се опитва да затвърди властта на управляващата Корейска трудова партия (КТП) над генералите. Смята се, че в Северна Корея министърът на народните въоръжени сили е подчинен на началника на генералния щаб и на директора на политическия отдел на генералния щаб.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.