Home » Избрано, политика

Само имунитетът спаси Цветанов от обвинение и арест

2013.05.02 Един коментар
Spread the love

Бившият вътрешен министър е извършил престъпление, като е допуснал незаконно подслушване, обяви прокуратурата

.

Самуил Димитров, в. “Сега”

Прокуратурата най-накрая откри доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и водач на две листи, е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал свои подчинени да подслушват незаконно. Вчера след обяд (онзи ден, 30 април – бел.ред.) разследването срещу четиримата обвиняеми от специализираната дирекция “Оперативно-технически информации” (СДОТО) в МВР беше спряно, като единствената причина за това е имунитетът на Цветанов. Засега той не може да бъде обвинен, тъй като ползва защита като кандидат за народен представител, затова прокуратурата ще изчака изборите на 12 май.

До редакционното приключване на броя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира новата ситуация, Цветанов също премълча новината, въпреки че се появи публично пред избиратели. Президентът Росен Плевнелиев удобно се оказа в САЩ. Цялата опозиция призова Цветанов да излезе от листите.

Скандалът с незаконното подслушване в МВР може да прати бившия вътрешен министър на подсъдимата скамейка, но обвинението срещу него, за което Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор, е много трудно за доказване. Но първо потенциалният обвиняем трябва да остане без имунитет. Кога ще стане това е спорно, самата прокуратура ще иска тълкувание дали ако бъде избран за депутат, Цветанов ще изгуби имунитета си между обявяването на изборните резултати и клетвата в парламента. Има разногласие между юристи и конституционалисти дали кандидатът има имунитет в промеждутъка между края на изборния ден и обявяването му за избран. Съществува хипотезата, че от края на изборите до полагането на клетва няма имунитет.

“След обявяване от ЦИК на резултатите от гласуването прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване”, съобщиха от държавното обвинение.

Уликите срещу Цветанов идват от разследването срещу тримата директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, и шефа на отдел 04 Радко Димитров, който се бе опитал да саботира прокурорската проверка в МВР, а впоследствие бе изтрил данните от подслушвателната техника и дори се бе опитал да я разглоби с отвертка. По неофициална информация двама от бившите директори на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов. Скандалът избухна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев огласи сигнал за незаконно подслушване на политици и бизнесмени. На 15 април държавното обвинение обяви, че са открити фрапиращи нарушения. Според изводите на прокуратурата колите с мобилната техника за подслушване са ползвани абсолютно безконтролно, а в самата служба няма правила за експлоатацията им.

Няколко часа преди да стане ясно, че прокуратурата има намерения да обвини Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров за първи път публично се противопостави на коментарите на бившия министър, че с проверката си държавното обвинение помага на организираната престъпност. “Действията на прокуратурата в никакъв случай не могат да бъдат квалифицирани нито като удар срещу МВР, нито като голям плюс за организираната престъпност. Ние не рушим МВР, ние работим заедно. Нарушенията на закона на отделни служители, колкото и високо или ниско са те в йерархията, не са повод за негатив за целия личен състав”, заяви Цацаров и добави, че оценката на Цветанов е “политическа спекула”.

Съобщението на прокуратурата идва след невероятна офанзива от страна на самия Цветанов, както и на Борисов, да замажат скандала в МВР. Многократно ексминистърът заяви, че никога не е разпореждал незаконно подслушване и че ако се докаже противното, ще се оттегли от политиката. Борисов пък твърдеше, че Цветанов дори се е заклел в децата си, че не е вършил нищо нередно. В защитата се включиха главният секретар Калин Георгиев и служебният вътрешен министър Петя Първанова.

Вчера Първанова съобщи, че е подготвила нова наредба, чрез която ще се регламентира използването на мобилната техника за подслушване и така ще бъдат изчистени всички пропуски. Не стана ясно какви ще са новите разпоредби, тъй като съдържали класифицирана информация, която не можела да бъде оповестена. Главният прокурор пророкува, че до изборите могат да излязат “нови и нови нечисти скандали”.

Служебният премиер Марин Райков заяви, че най-големият проблем е, че е подслушван бившия премиер. Той не видя проблем в това бивш премиер и обвиняем бивш министър обсъждат с прокурор дело. Въпреки че градският прокурор подаде оставка, а държавното обвинение обяви, че проверява евентуални престъпления по служба и срещу правосъдието, според служебния премиер най-големият проблем е, че предшественикът му е бил подслушван незаконно. “В демократична и европейска държава, каквато е България, този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобно нарушение е станал бившият министър-председател. Смятам, че това е основното, а не стилът, който той е преценил за подходящ в общуването си на 4 или 6 очи”, заяви той.

Малко по-късно за подслушванията се изказа и Борисов, но преди да станат известни намеренията на прокуратурата спрямо Цветанов. Борисов се опита да се изкара жертва на порочната практика на подслушване и подкрепи идеите за по-строг контрол върху СРС-тата. “Законът за СРС-ата трябва да стане много тежък за тези, които си позволяват използването им. След всичко това, което се случва напоследък и най-вече с нерегламентираното незаконно подслушване в домовете на хората, тези промени трябва да станат. Всеки човек в дома си и в офиса си говори различни неща, особено когато е ядосан, но това е животът. Грозно е, ако някой те записва 24 часа и след това ти пусне всичко това. Така че лично аз и ГЕРБ подкрепяме всичко в тази посока. Два-три месеца чуваме как ние, в случая МВР, сме подготвяли това, а изведнъж само срещу нас се пускат компромати”, каза той.

.

.

Трети представител на ГЕРБ изстреля “приятелски огън” срещу Цветанов

.

Бившият шеф на РДВР-Хасково Иван Петров обвини ексминистъра, че е искал да си присвои контрола върху митниците и Ваньо Танов

.

Галя Горанова, в. “Сега”

Разговорът между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов е записан от МВР, категоричен е бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров. В интервю за “Преса” той обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в безразборно подслушване, включително и на премиера, рекетиране на бизнеса и облагодетелстване на приятелския си кръг. Това е третият висш представител от ГЕРБ след депутата Емил Димитров и агроминистъра Мирослав Найденов, който напада остро бившия шеф на МВР. В последното Народно събрание Петров беше зам.-председател на комисията за контрол на ДАНС. Той е и бивш шеф на РДВР-Хасково. Повечето ексдепутати от ГЕРБ не бяха открити за коментар, другите пък се въздържаха. “Това са някакви спекулации за подслушвания, които вървят в момента”, коментира бившият парламентарист Мирослав Петков пред “Сега”.

Според Иван Петров изнасянето на записа е “ответна реакция, съпротива, наказателна форма” срещу Цветанов от страна на негови подчинени. Той твърди, че колегите му също са били подслушвани и в парламента, и в жилищата им с помощта на мобилната техника, чийто законов статут не бил уреден. Петров разкрива и механизма, по който едно незаконно подслушване може да се представи като “законно”. “Ако министърът иска да подслушва някого, казва на БОП-а “намерете си оперативен работник да напише рапорт за лице, което е близко до него”. От останалите оперативни служби също иска по един доклад. Когато дойдат от няколко места, оперативният работник мотивирано ги дава на съдията. Един съдия не е наясно с целия този комплот, за да каже “това не е вярно”.

Според версията на депутата записът “Борисов, Найденов, Кокинов” е направен от МВР, а не от Мирослав Найденов, въпреки че е станало през неговия телефон. “Смартфоните имат тази възможност в определен момент да се активират и да играят ролята на предавател, на микрофон”, обяснява тънкостите на занаята Петров. Бившият МВР шеф намразил аграрния министър след аферата “Дюнигейт”. “На Мирослав Найденов му дойдоха неприятностите от това, че не можа да изпълни задачата – да си направи там хотела (Тодор) Бояджиев (кумецът на Цветанов, който му даде двата апартамента в София) без никакъв проблем”, заявява Петров. И хвърля още една бомба: “Сигурен съм, че Цветанов е подслушвал Борисов винаги, когато може”. Отчасти осветява и скандала “Ало, Ваньо”: “Защо излезе записът между премиера и Ваньо Танов? Цветанов имаше намерение да преподчини Ваньо Танов и митниците”.

Иван Петров е категоричен, че бившият директор на НАП Красимир Стефанов е в листите на ГЕРБ, защото угодно разрешил въпроса с апартаментите на Цветанов. Бившият парламентарист разказва как уведомил Стефанов, че кумецът на Цветанов източва ДДС в големи размери, но онзи не предприел нищо.

——-ГРЕШКИ

Според Иван Петров най-голямата кадрова грешка на Борисов е, че е сложил начело в МВР най-висшата партийна фигура. “Това е твърде отговорен държавен пост, а когато човек не е работил достатъчно в тази система, най-вече в оперативните служби, и когато вижда, че има възможност да получава информация извън закона, при манталитета на Цветанов е доста рисковано”, смята той.

One Comment »

 • Дикофф said:

  Гриша Ганчев пред Сашо Диков
  (Борисовите хора не струват):
  http://youtu.be/84RJOwpP6zs

  ================

  в лице (ганчев: стоичков – премиер)
  http://youtu.be/weK5bUBSCmo

  ================
  1-с росен петров (бойко е мел гибсън)
  http://youtu.be/OFS-gXF8WiQ

  2-http://youtu.be/BfuG_0OS0t0
  (много разчитам на бойко – желязна ръка)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.