Home » Авторски страници

Писма от килията: Екшън в Софийския “хотел”

2013.05.01 Един коментар
Spread the love

В хотела в София творческата ми командировка протича нормално. Точно по сценарий – пиша, играя шах и общувам с другите гости. Но на 18 април 2013 г. се случиха няколко събития, които изведоха този ден в топ 10 на всички трилъри. Както си му е редът, в началото имаше рязко връхлитащо напрежение с тотално объркване на зрителите. Сюжетът закипя до изгаряне. Публиката се изправи на крака, поради липса на пейки. И изведнъж – финал с типичен за холивудските продукции щастлив край.

Темата беше законност, справедливост и човещина. До 18 април 2013 г. бях все още в приемната на Софийския хотел – в VIII група. В 9,30 часа сутринта ме извикаха на рецепцията за разпределение. Отидох с очакването да чуя къде, в коя друга група на хотела ще ме изпратят. И тук – БУМ! Съобщиха ми, че със заповед на заместник главния директор на ГД „ИН” (Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”) Пламен Костадинов съм разпределен за Бургаския хотел. Веднага на екрана се показа щастливата физиономия на единия от поръчителите на скалъпения процес срещу мен. Радостното потрепване на мустака на блудника Тонко Фотев беше неотразимо. В следващите няколко кадъра се видяха част от мокрите сънища на повелителя на корумпирани прокурори и съдии. В тях той ми взимаше химикалката, чупеше я с ръце, скачаше с крака върху парчетата… Мечтите блуднически – да спра да настоявам той, прикрилият се като почетен консул на Русия в гр.Бургас убиец на семейства, да влезе в затвора за извършени блудствени действия спрямо една от доведените ми дъщери и за поръчителство, корумпиране и оказване на натиск върху магистрати при осъждането ми за присвояване и безстопанственост, без да има доказани липси и без да се направи ревизия на фирмата.

Тук му е мястото да подчертая, че заповедта за прехвърлянето ми в Бургаския хотел е напълно законосъобразна. Постоянният ми адрес по лична карта е в гр. Бургас, така че по чл.Х ал.У т.Ч от ЗИНЗС всичко си е наред. Но в същия член има и следващи точки, които дават възможност да бъда разпределен и по настоящ адрес, а той е в София. В още една точка пък е записано, че имам неотменимо право на социални контакти. В превод това означава, че се взима под внимание адресната регистрация на роднини, близки, приятели и др., които ми идват на свиждане. В моят случай те също са с адресни регистрации в гр.София.

В протеста си срещу корумпираната съдебна система, подкрепен с отрязания ми пръст, ясно изтъкнах желанието на поръчителя Фотев да ми счупи химикалката. Посочих, че за него в Бургас това няма да е проблем – той управлява града от 18 години. Формално погледнато, е законосъобразно да бъда пратен в Бургаския хотел точно толкова, колкото и да бъда оставен в Софийския. След като получих билета си за Бургаския хотел, обявих жадна и гладна стачка в знак на протест срещу законосъобразното, но несправедливо и нечовешко преместване. И срещу незачитането на законосъобразното ми желание да остана част от столицата. Пуснах декларацията си по каналния ред. Около 15 часа на същия ден ме извикаха в кабинета на директора на хотела. И тук се случи чудото – посрещна ме шефа на Софийския ми дом и един господин, който се представи като заместник министър на правосъдието и главен директор на ГД „ИН”, г-н Бонгалов. Следващите няколко минути бяха като откъси от приказки, в които доброто винаги побеждава злото. Заместник министърът разлисти няколко закона, показа ми кои точно членове, алинеи и точки му дават основание да отмени заповедта за преместването ми в Бургаския хотел. И го направи – собственоръчно, в горния ляв ъгъл на еднопосочния билет за морето. Така все още съм гост на Софийския хотел.

Защо преразказвам филма? Защото точно както не бива да се жалят олигарси, местни феодали и корумпираните им слуги – политици и магистрати, точно така не трябва да се спестяват изключително редките, за съжаление, случаи на прояви на законност, справедливост и човещина. На злото трябва да се съпротивляваме и част от тази съпротива е да изтъкваме добрите примери. И не само да ги посочваме, а да ги подкрепяме, да защитаваме носителите на добро. Корумпираните свине и техните господари като блудника Фотев ще се опитат да смажат всеки, който не е като тях. Винаги са го правили. Наша задача е да им дадем отпор.

Когато се върнах в стаята при другите гости на хотела, разказах за чудесата, на които станах свидетел. Няколко от гостите с по-дълъг престой споделиха свои истории на същата тема. Стана ми още по-приятно да разбера, че това, което за мен е чудо, всъщност е обичайно съчетание от човечност, законност и справедливост… Едновременно с това се натъжих от факта, че не се популяризира доброто. Че не се знае, че изобщо съществува. И точно заради това си струва да пиша, трябва. Човечността, законността, справедливостта трябва да се отглеждат като малко дете. С любов, внимание и ежедневни грижи. И да се пазят, за да могат да пораснат и да дадат плодове.

 

Ивайло Зартов,

18 април 2013 г.

One Comment »

  • Злобомир said:

    Да, така е, доброто не продава и не е обичайно да се споменава. Когато доброта започне да продава, ще означава, че има търсене на добро, ще има и предлагане. Икономика на нравствеността? Поздравявам Ви за малката победа, войната продължава.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.