Home » Избрано, политика

Орешарски: Кабинетът е 90% готов, имената – в понеделник

2013.05.26 Няма коментари
Spread the love

Без да назове конкретни имена или планове за структурни промени, Орешарски коментира, че в утре ще каже имената на министрите.

На 27 май по покана на номинирания за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски на работни срещи в Народното събрание са поканени експерти от “Атака”, “България на гражданите”, ВМРО и “Глас народен”, съобщиха от БСП.

Заедно с експерти от КБ те ще обсъдят аспекти от програмните приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 г.

По-рано бъдещият премиер Пламен Орешарски коментира пред Би Ти Ви, че е готов с 90% от състава на кабинета, а в понеделник ще стане ясно и новото правителство.

Без да назове конкретни имена или планове за структурни промени той коментира, че в утре ще каже имената на министрите.

По-рано днес стана ясно, че директорът на болница “Шейново” д-р Таня Андреева вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването.
В интервю за предаването на “Тази неделя” д-р Андреева заяви, че е водила разговори за това.

“Причината да приема са многото допирни точки, които аз видях в това, което БСП предлага за здравеопазването.

Може би много укори ще бъдат понесени от гледна точка на това, че тя е доста по-социална, държавата много повече присъства.

Но аз смятам, че в една държава, в която заболеваемостта е все по-голяма, смъртността все повече расте, в същия момент демографският срив е стигнал до следвоенни нива, мисля че малко повече държавата, в ролята дори ако искате на майка, трябва да се намеси, за да гарантира на тези хора, че ще получат едно по-качествено здравеопазване, с повече грижа за тях”, каза д-р Таня Андреева.

Искам три неща да променя в най-кратки срокове, работейки в екип, независимо дали съм министър или съм в парламента, и участвам в законодателната власт, каза д-р Андреева.

Това е първо спешната помощ, която у нас практически не работи по ред причини, най-основната, от които е демотивацията сред хората, работещи в спешната помощ.

Другите две неща са отпадането на лимитите във всяка една форма, както за дейност, така и финансирането на болниците за медицинска дейност.

Абсурд е грижата за здравето да бъде ограничавана.

И третото много важно нещо, което в краткосрочен план ще търсим решаването е намаляването цените на лекарствата, за да могат повече хора да провеждат своето лечение, каза д-р Андреева.

Един от първите законопроекти в Народното събрание, които ще бъдат внесени, са за инкриминиране при нападение върху медицински лица, каза д-р Андреева.

Междувременно стана ясно, че кандидатът за премиер Пламен

Орешарски е обещал в понеделник да бъде готов с персоналния състав на кабинета.

Това каза Йордан Цонев от ДПС в интервю за предаването на БНР „Неделя 150”.

В преговорите БСП и ДПС напредваме по програмата, вече в малко по-голяма степен сме на конкретизация на отделните политики и отделяне на най-спешните мерки.
Днес ще приключим с програмата, утре тя ще бъде готова в редактиран вид. Утре Орешарски обеща, че ще бъде готов съставът на кабинета.

Във вторник е реалистично да се гласува правителството; екшън-планът е такъв. За персоналния състав на кабинета – Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на тези функции, каза Йордан Цонев.

Според Йордан Цонев – има съгласие по отношение на ДКЕВР, че трябва да се вземат мерки – да не се случва промяна на цената на тока преди да се направи детайлен анализ на компонентите на тази цена. Смятаме, че там има много резерви.

Монополните цени, каквато е цената на тока, затова има регулатор, тя не се определя от търсене и предлагане, а е разбита на компоненти – разходи, които се признават от регулаторния орган, имаме сериозни съмнения на тези разходи и без да се направи системен анализ, не трябва да се върви към промяна на цената на тока, каза Йордан Цонев.

ДПС няма никакви квоти в правителството; МС се съставя на експертния принцип.

Г-н Местан беше достатъчно ясен на откритите преговори между нас и БСП – как се съставя кабинетът, каза Цонев.

Програмата на разговорите е в три насоки – укрепване на държавността, за бизнеса, за хората. Първите мерки, които и вчера г-н Орешарски заяви, са в тези посоки.

Има доста конкретни стъпки, по отношение на борбата с монополите, възстановяването на пазара се предвиждат мерки за регулаторните органи. Имаме предвид не само антимонополно законодателство, а и антитръстово законодателство. Укрепване на регулаторните органи – имаме предвид техният административен и функционален капацитет.

По реформата в сектора на монополизацията нямаме разминавания. По въпроса, че реформата в здравеопазването е спешна, също нямаме разминавания. Нямаме разминавания по отношение на спешното освобождаване на бизнеса от административния и бюрократичен рекет и произвол, каза Цонев.

Има заложен принцип в администрацията и във всички органи да се издигне във върховен принцип квалификацията, способностите и конкурсното начало – каза Йордан Цонев.

БСП и ДПС са обсъждали по програмата на кабинета Орешарски и спешен социален малък пакет – увеличаване на майчинството, подпомагане на семейства, които имат първокласници и т.н.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.