Home » Избрано, политика

Михаил Миков беше избран за председател на парламента

2013.05.21 Един коментар
Spread the love

Депутатите на ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Михаил Миков от Коалиция за България беше избран за председател на Народното събрание с гласовете на БСП и ДПС.

Депутатите от “Атака“ не се бяха регистрирали в пленарна зала и с кворум от 215 народни представители БСП и ДПС имаха нужното мнозинство от 120 депутати.

От ГЕРБ предложиха за председател на парламента Цецка Цачева.

Веднага след гласуването бившият премиер и очевидно вече опозиционен лидер Бойко Борисов излезе от пленарна зала и заяви: “Видяхте ли как направиха уйдурмата. Волен ще подкрепя БСП и ДПС, както в момента. Защо не го питате защо не се регистрира?”, попита Борисов.

Той каза, че депутатите имат право да не се регистрират, но зададе въпроса защо това е нужно да се случва в първия ден от Народното събрание, когато хората са дошли да се закълнат. Борисов съобщи, че още днес заклетите народни представители от ГЕРБ ще внесат искане до Конституционния съд за касиране на изборите с необходимите 48 подписа на депутати.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че веднага щял да състави проектокабинет, който да предложи на парламента, въпреки че иска касиране на изборите. Той щял да идва на работа като шеф на опозицията.

След него от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията няма да направи номинация за зам.-председател на Народното събрание, след което депутатите на ГЕРБ демонстративно залата.

От БСП номинираха за зам.-председател на парламента Мая Манолова, а от ДПС – Христо Бисеров и техните кандидатури бяха приети.

Преди това депутатите от 42-то Народно събрание положиха клетва на първото заседание на новоизбрания парламент. Заседанието беше открито от най-възрастния народен представител – Стефан Данаилов от “Коалиция за България”.

“Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ще ни помогне да обединим мислите си в името на възраждането на нацията. Вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме да погледнем истината в очите и да предложим пътя за национално спасение. Отговаряме за възстановяване на общественото доверие…Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля около обществените проблеми”, обърна се Данаилов към депутатите.

Той изрази надежда да е “добър орисник за бъдещето на съвместната работа” на новоизбраните народни представели.

В залата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, предшественикът му Георги Първанов, премиерът Марин Райков и министрите от служебния кабинет, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Церемонията се предаваше на живо от БНР и телевизиите.

В пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз. По време на химна на ЕС депутатите от “Атака” демонстративно останаха седнали на местата си.

След това президентът Росен Плевнелиев направи обръщение. Програмни речи произнесоха лидерите на четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”.

Източник:  Mediapool

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.