Home » Авторски страници, политика

Накратко за плоския данък

2013.05.20 Няма коментари
Spread the love
Карикатура - Христо Комарницки

Карикатура – Христо Комарницки

Съществуващият в България плосък данък за облагане на доходите предразполага към увеличаване на разликата между бедни и богати, и създава условия за дефицит в държавния бюджет. Ако са налице двете предпоставки – развихряне на монопола и намаляване на държавния бюджет, прогресивната форма на данъчно облагане се явява наложителна.

Много хора казват: “Откъде ще дойдат пари в бюджета за болници, за пенсионерите?” Ето откъде. Много хора питат: “Ама как тъй ще развалим договорите с ЕРП-та”. Ние няма да ги разваляме. Монополите сами биха развалили договорите и биха си отишли. Те вдигат цената на тока – ние вдигаме данъка им. Много хора питат: “Ама как ще се вдигне минималното заплащане?” Ами ето така. Като се намалят данъците на хората с най-ниски доходи.

Много неща биха се решили или поне биха могли да бъдат благоприятствани с прогресивната форма на данъчно облагане, но все някой трябва да внесе за разглеждане такъв закон. Тези, които не искат да се внесе – не мислят за народа. ГЕРБ много добре знаеха какво трябва да се направи, но не искаха да го направят.

.

Валя Ганева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.