Home » Избрано

Индекс на нищетата в България

2013.05.13 Няма коментари
Spread the love

Разработен от Стив Ханке

.

Точно в деня за размисъл от Института „Кейто” излязоха със статия за индекса на нищета в България през последните няколко правителства. Индексът се формира от сбора на инфлацията, лихвите по банковите заеми и нивото на безработица. От сбора се изважда процентното изменение на БВП. Повишаване на индекса означава влошаване.

Индексът удря тавана при управлението на Жан Виденов – заради хиперинфлацията през първата половина на 1997 г. достига 2138 пункта. С въвеждането на валутния борд и края на хиперинфлацията, при управлението на Иван Костов индексът пада с почти 2000% за 4 години. При Симеон II индексът също намалява леко. Тенденцията на подобряване е прекъсната при Сергей Станишев, когато индексът на нищета нараства с 8%. Леко подобрение има при управлението на ГЕРБ (на фона на покачаващи се индекси на нищетата из Европа).

Изводът е, че въвеждането на валутния борд е довело до най-значително намаляване, а управлението на социалистите – до ръст в нищетата.

Източник:  Еkipbg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.