2024-04-19

1 thought on “Едно „висящо“ дело от САЩ, но с конкретен получател

  1. „Червенкова е назначена първоначално към търговското представителство, а по-късно като финансов мениджър в „БГ Глобал Сървисиз“ ЕООД. Това е 3 години след регистрация на представителство в България и на сайта. Въпреки тези данни, които са приложени от защитата на младата жена, в обвинителния акт прокурорът Приит Барара твърди, че „фирмата на Гергана Червенкова“ е държала единия от сайтовете за лекарства, както и че Червенкова е изпълнила няколко поръчки за доставка на Буталбитал и е нареждала плащания.

    Това също категорично се отрича от адвокатите й. За да докажат, че тя е нямала право да борави със сметките на фирмата, те изискват справка от банката, в която са били парите на фирмата. Документът, че Гергана Червенкова няма сметки и спесимени в банката, е приложен като доказателство от защитата. „Гергана е можела само да наблюдава какви поръчки постъпват и се изпълняват“, категоричен е Димо Червенков. Също така той посочва, че съпругата му е завършила счетоводство и политология и не е магистър фармацевт, за да знае какво точно предлагат аптеките в САЩ.

    По думите му ролята на Гергана е била да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвяла финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. Впоследствие така одобрените отчети се изпращат за плащане към директора на фирмата. Тя е работила единствено с числа, номера на поръчки и лекарствени кодове, без да има информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите, пациентите и т.н. Фирмата е имала и отдел с четирима служители, които са работили като кол център и са контактували с клиентите, допълва съпругът.

    Той смята, че разследващите са стигнали до съпругата му, тъй като тя единствено във фирмата се е подписвала с името си. При разследване на една от аптеките се натъкват на нейния служебен имейл адрес – [email protected], тъй като на нея й се налагало да контактува с аптеките. „Като стана цялата работа, решихме да видим имейлите на шефа й. Той или се е подписвал с Kris и Chris, или e пращал имейли от [email protected]. От отдела за обслужване на клиенти пък се подписвали [email protected]„, обясни пред „Сега“ съпругът на Гергана. „По каква причина американската прокуратурата решава, че собственикът и управител на фирмата няма нищо общо с цялата схема, а единственият виновен остава един статистик анализатор, е повече от учудваща…“, пита той.

    […]

    Разказахме ви тази история не защото поставяме под съмнение твърденията на щатското обвинение за дейността на сайтовете, лекарите и аптеките, а защото смятаме, че всеки има право на справедливо правосъдие. Това е нещото, което българските следователи и прокурори учат по време на десетките курсове, които карат в САЩ. Спорните факти около обвинението срещу Гергана Червенкова изискват преди произнасянето на съда за екстрадицията й разследващите органи първо да докажат, че Червенкова наистина е замесена в схемата и дали истинският виновник не се е измъкнал. Защото за последните 4 години чухме много гръмки обвинения от страна на МВР. Едно от тях беше и това срещу лекарите в Горна Оряховица. Но ако за тези си твърдения бившият вътрешен министър просто се извини, то след екстрадирането на Гергана Червенкова едно „извинявай“ едва ли ще свърши работа.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=649531

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *