Home » Избрано

Благодатният огън слезе на земята

2013.05.04 Един коментар
Spread the love
Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехти от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуват и се прегръщат.

Православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата “Възкресение Христово”, за да наблюдават чудото.

Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите.

Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата “Възкресение Христово”, за да наблюдават чудото, предава БНТ.

Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените миряни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

Запалването на Благодатния огън премина при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата “Възкресение Христово” бе щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка.

Източник:  Dariknews.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  “Ръководителят на лаборатория за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков успя да направи това, което досега не можа да постигне нито един учен в света: той проведе научен експеримент в храма на Божи гроб в Ерусалим.

  По време на спускане на Благодатния огън уредите са регистрирали рязко нарастване на електромагнитното излъчване.

  52-годишният кандидат на физико-математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от необичайното явление на спонтанното запалване на огъня в храма на Божи гроб, което се случва в навечерието на православния Великден. Този огън се появява сам по себе си, а в първите няколко секунди той не изгаря, вярващите си мият лицето и ръцете с него, като с вода. Волков предположил, че този пламък е плазмен разряд.

  И тогава му идва идеята за смелия експеримент – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.

  – Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, казва Андрей Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побере в едно обикновенo куфарче. Като цяло се надявах на успех. И ми провървя“.

  Излъчването

  Ученият настроил така устройството, че ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, компютърът ще го фиксира. Ако пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.

  Волков гледал как патриархът на Ерусалим влиза в храма с куп свещи. Хората замръзват в очакване на чудото. В крайна сметка, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи приближаването на края на света.

  Фактът, че е станало чудо, Андрей Волков разбира преди всички останали в храма – инструментите му показват скок на електромагнитното поле.”

  http://svetoven.pogled.info/news/45181/Uchen-razgada-misteriyata-na-Blagodatniya-ogan

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.