Home » Избрано

Журналисти и правозащитници с второ отворено писмо до С. Цацаров

2013.04.14 Няма коментари
Spread the love

Заради множеството съмнения за злоупотреби със СРС-та, журналисти и правозащитници са написали второ отворено писмо до българския главен прокурор Сотир Цацаров

.

Над 40 журналисти от множество медии, както и правозащитници, изпратиха повторно отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване държавното обвинение да обяви дали има данни по нареждане на бившия премиер Бойко Борисов, ексвътрешния министър Цветан Цветанов или друг високопоставен служител в МВР да е извършвано незаконно подслушване.

“На 15 февруари 2013 г. се обърнахме към Вас (вх. № 2282/13) по повод публичното изявление на министър-председателя от правителството на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин – изявление квалифицирано от международната организация “Репортери без граници” като “разрушително послание”, което може да има “катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни”.

Подписалите писмото настояхме да разпоредите прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател и, ако има, от кои служби, срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза? Искането ни засяга един от най-болезнените проблеми в страната: изясняване на това как се упражнява тайната власт в България”, се казва в писмото до Цацаров.

Уточнява се и, че до този момент отговор на първото запитване до него така и не е получeн. Главният прокурор коментира един-единствен път неофициално темата, обяснявайки, че получил само имейл с неясен изпращач и затова не реагирал. Всъщност, както и това писмо, първото също бе внесено във Върховната касационна прокуратура.

“Днес се обръщаме отново към Вас убедени, че за запазване на общественото спокойствие и правовия ред се налага да разпоредите образуването на досъдебно производство, което да изясни:

– има ли данни министър-председателят от правителството на ГЕРБ, бившият министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, високопоставени служители на МВР или свързани с тях лица да са извършвали нерегламентирано подслушване и да са нареждали образуване на оперативни дела срещу български граждани;

– възможно ли е в рамките на законно разрешено използване на СРС да е извършвано подслушванe на хора, които нямат нищо общо с разследваната престъпна дейност;

– възможно ли е органи на МВР умишлено да са въвеждали в заблуждение съда, като са включвали в исканията за разрешение на СРС лица, целта на чието проследяване е била политическа или икономическа”, настояват журналистите и правозащитниците.

Към писмото им са прикрепени над 300 публикации от пресата и различни електронни издания, посветени на темата за специалните разузнавателни средства и множеството сериозни съмнения и данни за злоупотреба с тях.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.