Home » Избрано

Агенти на ДС пак напират към парламента

2013.04.26 Няма коментари
Spread the love

От 7 305 кандидати за депутати 3 160 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона, проверени са 4 145 лица; най-много са агентите от Коалиция за България и ДПС.

Много кандидати за депутати в 42-то Народно събрание са били агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност по време на тоталитарния комунистически режим.

Връзката със службите преди 1990 г. за почти всички е била обявявана, дори по няколко пъти при системните им опити да се кандидатират за изборни длъжности на парламентарни или местни избори. Това обаче не пречка за ново кандидатстване.

Най-много са бившите агенти сред кандидатите на “Коалиция за България и ДПС – по 16. В листите на “Съюз на комунистите в България” са 10 кандидати, в “Българска левица” – 9, 9 са и в “Горда България”. Осем са в “Националния фронт за спасение на България”, седем – в Християн-социалния съюз.

По шестима са бившите агенти на ДС сред кандидатите за народни представители на ГЕРБ и “Ред, законност, справедливост”.

По двама са “Движение България на гражданите” и в коалицията “ДСБ – БДФ”.

Бивши агенти има и в листите на “Атака”, ВМРО-БНД и “Лидер” – по четирима, “Българска пролет”, “Кауза за България”, “Нова алтернатива”, “Демократична алтернатива за национално обединение”, БЗНС, “Център Свобода и Достойнство”, “Българска партия либерали”, “Национално движение Единство”, “Либерален алианс”.

Начело на по-известните лица е Жорж Ганчев, работил като сътрудник на Второ главно управление на ДС от 1970 до 1990 г. обявен при проверка на Комисията за досиетата още през 2007 г. Сега той е кандидат за народен представител от Пловдив и от Варна от името на партията “Национал-патриотично обединение”.

Други известни личности, които са се кандидатирали не един път за народни представители , а някои имат и по един – два мандата, са Кольо Парамов, Красимир Каракачанов, Велизар Енчев, Кръстьо Петков, Огнян Сапарев, Добромир Задгорски и дори някогашният министър в правителството на Виденов – Румен Гечев. (Както и Лютви Местан, председател на ДПС; Хасан Адем, Алиосман Имамов, Рамадан Аталай  –  известни депутати от ДПС, които пак се кандидатират за такива; Ахмед Башев, кмет на Гърмен, втори в пиринската листа на ДПС след Имамов; Станислав Станилов, който вече беше депутат от “Атака”;  Стефан Солаков, в последните години водещ на ТВ предаване и др. – бел. Еврочикаго.)

От 7 305 кандидати за депутати 3 160 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона, проверени са 4 145 лица.

Целият списък на проверените – на comdos.bg.

.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.