Home » Избрано

Ураганен вятър постави в бедствено положение Габровска област

2013.03.15 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Novini.bg

Снимка: Novini.bg

Остава в сила обявеното от снощи бедствено положение в община Габрово заради ураганния вятър със скорост над 120 км/ч, който бушува в района в продължение на 8 часа. 34-годишна жена от село Жълтеш загина при бурята. Жената е била ударена от летяща талпа на скеле на крайречната алея около 20 часа. Десетина души са пострадали при бурята. Те са с порезни рани и счупвания. Само един от ранените – мъж на 76 години, е настанен в болница.

Допълнителна специализирана техника е насочена към Габрово и региона, съобщиха за Дарик от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Екипи от Пловдив и Русе също участват в работата по отстраняване на проблемите след бурята. Най-сериозни са проблемите в Габрово, Трявна и Дряново.

Продължават огледите на щетите от ураганния вятър, разразил се в Габровска област. Нанесени са огромни поражения на сгради – частни, общински държавни, пострадали са училища, детски градини, отнесени са части от покривите на областния стационар в Габрово и на двете болници в Трявна, театъра, Националната Априловска гимназия, спортния комплекс „Христо Ботев”. Паднали са билбордове, табели, ламарини, изкоренени са дървета. Екипите на областно пътно управление, на полицията, на пожарна безопасност и защита на населението, на електроразпределителното дружество, на общините цяла нощ са работили по отстраняване на щетите. В момента продължават дейностите по разчистване на щетите.

Пораженията на областния стационар са значителни. 50 м от обшивката на покрива на габровската болница „Тота Венкова” са отнесени от ураганните ветрове. Сградата на лечебното заведение е с 18 счупени прозореца и 6 врати. Паднали са и 80 кв.м от външната топлоизолация на АГ-комплекса. Въпреки че по време на бедствието в града е било прекъснато електричеството, аварийното захранване в областната болница се е включило и не са възникнали проблеми при оказването на медицинска помощ на пациентите. Настанените в Кожното отделение, което се намира на последния етаж в сградата, са били преместени, а пациентите на хемодиализа са оставени да пренощуват в лечебното заведение.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров бе рано тази сутрин в болницата, за да огледа пораженията. В момента се извършва оценка на щетите, която ще бъде представена в министерството. Сградите са застраховани, две фирми вече започват работа за възстановяване на разрушенията. Ще се говори и с фирмата, сложила през 2009-та изолацията, тъй като при нея още не е изтекъл гаранционният срок, каза директорът на болницата д-р Нели Савчева.

Общи 376 населени места в Североизточна България са засегнати от ураганния вятър. Засегната от бурята е подстанция на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която в момента не се подава захранване към съоръженията на „Енерго Про”. Всички аварийни екипи на „Енерго-Про” са мобилизирани за локализиране и отстраняване на авариите по съоръженията от електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България, съобщиха от компанията.

Към 11.00 ч. без ток са били 73 000 потребители в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище. Уверението е, че до края на деня ще бъде възстановено електроподаването. Няма затворени пътища, но на места движението е затруднено и се работи по разширяването им.

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.