Home » българи зад граница, Избрано

Българи бедстват в снежни бури в Унгария

2013.03.15 Няма коментари
Spread the love

Българи втори ден стоят блокирани по пътищата на Унгария, които са затрупани от преспи

 

hungary

Стоян Тонков, който е сред потърпевшите, разказа по телефона пред bTV, че горивото им е на привършване, а властите са безпомощни пред стихията.

„Тук е ад. Свържете се с посолството! Хората нищо не могат да направят. Няма вода, няма тоалетна, няма мърдане, няма движение. Нито БТР може да дойде, нито хеликоптер,” помоли той журналистите. По думите на Тонков в километричните опашки има много българи.

След излъчване на апeла му последва съобщение от външно министерство, че посолството в Унгария има информация за няколко групи блокирани сънародници, с които се поддържа постоянна връзка. Подробности за тяхното състояние и какви мерки се предприемат, за да им бъде помогнато обаче не се посочват.

От Външно препоръчват да се пътува в Унгария само при крайна необходимост. По данни на унгарските власти пътищата в северозападната част на страната са трудно проходими, със силни навявания и има много закъсали тирове. Магистралата от Будапеща  до Виена е затворен в района на град Гьор до австрийската граница. Образувани са и в двете посоки километрични опашки.

Унгарските медии съобщават, че са блокирани около 5700 коли. Спасителните екипи режат мантинели, за да могат да достигнат до затрупаните хора. На места има преспи от по 3 метра.

 

Източник:  Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.