Home » Авторски страници

Отворено писмо до министър-председателя относно възстановяването на Делян Пеевски като следовател

2013.03.20 Няма коментари
Spread the love

.

До: г-н Марин Райков
Министър-председател на Република България

Копие: г-н Росен Плевнелиев
Президент на Република България

Копие: г-н Калин Христов
Министър на финансите на Република България

Копие: г-н Драгомир Йорданов
Министър на правосъдието на Република България

Копие: Константин Пенчев
Омбудсман на Република България

Копие: д-р Петко Николов
Председател на КЗК

Копие: г-н Филип Златанов
Председател на КПУКИ

Копие: г-н Александър Италиенер
Председател на ГД “Конкуренция” към ЕК

Копие: г-н Жан-Франсоа Жулиар
Главен секретар на “Репортери без граници”

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

.

Уважаеми г-н Министър-председател,

Бихме желали да се обърнем към Вас по повод казуса с възстановяването на Делян Пеевски като следовател в НСС.

Като граждани на Република България искаме да изразим безкрайното си възмущение от необичайно бързото, непрозрачно и неподлежащо на дискусия възстановяване на Делян Пеевски като следовател в НСС (за да излезе в отпуск дни след назначението си) след разпускането на Народното събрание, в което той беше депутат от парламентарната група на ДПС. Намираме, че човек с толкова неясна и противоречива биография, очевидно заплетен в множество конфликти на интереси, няма място в съдебната система – теза, споделяна от голяма част от българските граждани.

Бихме искали да попитаме дали държавата ще продължи да бездейства пред очевидния монопол над печатните медии, които са собственост на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски. Възможно ли е според институциите тези медии да бъдат безпристрастни? Възможно ли е според КПУКИ в ситуацията да няма конфликт на интереси? Правена ли е проверка? Кога?

Нормално ли е, морално ли е, макар и в рамките на закона, г-н Пеевски да бъде възстановяван на работа от Висшия съдебен съвет, при условие че:
в същия съвет член е и г-н Васил Петров, с чиято дъщеря г-н Пеевски има дете;
предишният състав на ВСС е преценил, че г-н Пеевски няма морални качества за магистрат?

Настояваме да се разследва връзката между г-н Пеевски, медиите на г-жа Кръстева и Корпоративна Търговска Банка. Има ли си тази банка медии? Тонът и посоката на публикациите в тези медии зависят ли от интересите на банката? Оказва ли се натиск и цензура на журналистите в тези медии?

Защо огромен процент от парите на държавните предприятия (за които има публична информация) се съхраняват – противно на логиката – в една единствена банка, и именно в КТБ? Смятате ли, че концентрацията на държавните средства само в една банка застрашава интересите на държавата и нейните граждани?

Настояваме незабавно да започне процес на пренасочване на парите на държавните предприятия от КТБ в други банки, по прозрачен и аргументиран начин, с публична дискусия. Настояваме също да започне проверка защо досега парите са били концентрирани там, и кой и по какъв начин се е облагодетелствал от ситуацията.

Българските граждани имат право да знаят не само къде и как се харчат парите им, но и къде се съхраняват. Настояваме за пълна прозрачност на финансите на всички държавни предприятия, за бърз и лесен достъп до информация по въпроса за всички граждани.

Настояваме г-н Пеевски да бъде отстранен от позицията на следовател, както и да се разпореди щателна и прозрачна проверка дали е, и дали е бил в конфликт на интереси – и като депутат, и като следовател, и като заместник-министър преди това.

Настояваме да се разпореди проверка и върху дружествата, на които е член, както и на медиите, на които г-жа Кръстева е собственик за злоупотреба с монополно положение.

Смятаме също, че вземането на мерки не търпи отлагане, тъй като посочените конфликти на интереси, концентрацията на медийна власт и несанкционираното нарушаване на българските закони нарушава честното и законосъобразно провеждане на предстоящите парламентарни избори, което е и първа и основна задача на Вашето правителство.

Надяваме се това правителство да докаже безпристрастност и силна воля, като предприеме незабавни, прозрачни и резултатни действия.

Искаме България да бъде демократична държава с истински свободна, просперираща пазарна икономика. А това без справедливост и реално правосъдие е невъзможно.

 

С уважение,

Лъчезар Петков

Атанас Чобанов
Калоян Кирилов
Магдалина Генова
Маргарита Костова
Мария Пейчева
Христомир Иванов

И подписалите онлайн петиция в подкрепа на писмото граждани на URL адрес: http://www.peticiq.com/peevski_krasteva_ktb

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.