Home » Авторски страници, българи зад граница

Избори ‘2013 – информация от Генералното консулство

2013.03.20 Няма коментари
Spread the love

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ‘2013 – Информация от Генералното консулство на Р. България в Чикаго

 

С указ на Президента на Републиката № 57 от 13 март 2013 г., обн. ДВ, бр. 25 от 13.03.2013 г., бяха насрочени избори за Народно събрание на 12 май 2013 г.

Със свое решение от 16 март 2013 г. Централната избирателна комисия прие решение за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън Република България за парламентарните избори на 12 май 2013 г.
Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите на 12 май избори за 42-ро Народно събрание на Република България могат да подават заявления за гласуване от 19 март до 11 април 2013 г.

Всеки гражданин, навършил 18-годишна възраст към изборния ден включително, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода, може да заяви своето желание да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец не по-късно от 11 април 2013 г. Образецът на заявление за гласуване (Приложение № 21 от изборните книжа) е достъпен на сайта на МВнР на адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/200/index.html.

В заявлението гласоподавателят посочва: собственото, бащиното и фамилното си име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува.

Обръщаме внимание, че предградията на градовете в САЩ са отделни административни единици, и при заявяване на мястото, където избирателят желае да гласува, следва да бъде съобразено и посочено точното наименование на града, в който избирателят желае да гласува.

Всеки желаещ да гласува избирател подава отделно заявление, което подписва саморъчно. В едно заявление може да бъде вписано само едно лице.
Заявлението се подава лично от гласоподавателя на гишетата на ГК Чикаго или се изпраща по пощата с писмо, изпратено до консулството на адрес:

Consulate General of the Republic of Bulgaria
737 North Michigan Avenue, Suite 2105
Chicago, IL 60611

Този образец не може да бъде използван за подаване на електронно заявление чрез интернет страницата на ЦИК или чрез електронната поща на комисията. Предстои ЦИК да обяви условия за приемане на електронно заявление за гласуване извън страната.

Обръщаме внимание на правилното попълване на заявлението, като всички горепосочени данни са задължителни, за да бъде заявлението валидно и да бъде признато от консулското представителство.

Избирателна секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се образува при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 11 април 2013 г. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на Република България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 г. Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място.

Изборният ден започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация по образец (Приложение № 22 от изборните книжа).

Избирателни секции ще се сформират само в населени места, за които има събран достатъчен брой заявления от желаещи да гласуват български граждани.

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване е 11 април 2013 г.

Няколко по-важни детайла относно заявленията за гласуване:

= във всяко заявление се вписва само по едно лице;

= в заявленията трябва да бъдат нанесени ясно и пълно всички реквизити: три имена, ЕГН, постоянен адрес в България, адрес в САЩ, населено място, в което лицето желае да гласува, дата и собственоръчен подпис;

= заявленията се подават само лично на гишетата на дипломатическото представителство или чрез конвенционална поща до същото – ГК Чикаго обслужва щатите Colorado, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, Wisconsin, Wyoming;

= за момента няма Решение на ЦИК за приемане на заявления в електронен формат (по електронна поща).

Български граждани, които нямат валидни документи за самоличност, но желаят да гласуват, могат да получат удостоверение, чрез което да се легитимират в изборния ден, след като подадат заявление за издаване на български личен документ в дипломатическо и консулско представителство на Р. България.

Повече информация за гласуването зад граница на парламентарните избори може да се намери на Интернет страниците на МВнР (www.mfa.bg) и ЦИК (www.cik.bg).

.

Приложения:

Заявление по чл. 44 ал. 2 от Изборния кодекс – Zaiavlenie_Prilojenie 21_doc

Секционни избирателни комисии за Парламентарни избори ‘2013 – Information_SIK 2013

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.