Home » Авторски страници

Отворено писмо: ЕС да провери използване на секретните служби в България срещу журналисти

2013.03.20 Няма коментари
Spread the love

Асен Йорданов и Атанас Чобанов от сайта Биволъ са изпратили Отворено писмо до Сесилия Малмстрьом и Хуан Фернандо Лопес Агилар, чиято тема е искането Европейският съюз да провери използването на секретните служби в България срещу журналисти. Съдържанието на писмото е следното:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО:

ЕС да провери използване на секретните служби в България срещу журналисти

На вниманието на

г-жа Сесилия Малмстрьом, комисар “Вътрешни работи” в Европейската комисия

и

г-н Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент

Копие до:

г-н Марин Райков министър-председател
г-жа Петя Първанова, министър на вътрешните работи
г-н Сотир Цацаров, главен прокурор
г-н Константин Казаков, директор на ДАНС

Тема: Проверка за използване на секретните служби в България срещу журналисти

 

Уважаема г-жо Малмстрьом, уважаеми г-н Лопес Агилар,

Bivol.bg е независимо българско интернет издание за разследваща журналистика със солидна международна репутация, което работи върху особено важните за България теми за корупцията и организираната престъпност.

През февруари 2013 публикувахме досието “Буда”, доказващо по неоспорим начин съпричастността на бившия вече премиер на България, г-н Бойко Борисов, към средите на организираната престъпност през 90-те години на миналия век.

Обществото научи, че през 1996 г. той е бил вербуван от служба ЦСБОП като информатор с агентурно име “Буда”, а през 1997 г. е бил обект на дело за оперативно наблюдение за изясняване на неговата “престъпна ориентация”.

Коментирайки тези данни пред журналисти премиерът Борисов каза, че може да нареди на службите да заведат такива дела за наблюдение на всеки журналист. “Репортери без граници” остро осъди това изказване в специално комюнике, подчертавайки, че използването на специалните служби за преследване на журналисти е характерно за Студената война и не е съвместимо с ценностите на Европейския съюз. Асоциацията на европейските журналисти изпрати питане до главния прокурор Сотир Цацаров дали са завеждани такива дела, което би било огромен скандал и грубо нарушение на българското и европейското право. Отговор на това публично питане, към което и ние се присъединихме, така и не се получи от прокуратурата.

Нашият сайт Биволъ стана обект на масивни хакерски атаки след публикуването на досието “Буда”. Получихме многобройни анонимни заплахи. За някои от тях сигнализирахме на службите, но до момента авторите на заплахите не са разкрити. За сметка на това получихме индикации от добронамерени източници, че същите тези специални служби следят нашата дейност. Тъй като нямахме начин да проверим тази информация, въздържахме се да я обнародваме и обсъждаме до този момент.

Поводът да се обърнем към Вас е следният. Миналата седмица евродепутатът Слави Бинев обяви публично, че разполага с информация за разработка на българските специални служби с кодово име “БУДАли”, която е насочена конкретно срещу нас, като той ни цитира поименно.

Ние не знаем с каква степен на достоверност е тази информация, но самият факт на нейното оповестяване от страна на член на Европейския парламент, който е и член на Специалната комисия за борба с организираната престъпност и корупцията CRIM е много притеснителен.

Считаме, че Европейската комисия трябва да направи обстойна проверка дали такава разработка съществува, като това може да стане в рамките на предстоящата по-късно този месец мисия на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка (CVM).

Също така, тъй като в момента няма работещ български парламент, апелираме към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент да се сезира със случая и да призове българските компетентни власти да отговорят на следните въпроси:

– съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодово име “БУДАли” срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта Биволъ?

– ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел?

Обръщаме се със същите въпроси и към следните български институции: министър-председателя г-н Марин Райков, министъра на вътрешните работи г-жа Петя Първанова, главният прокурор г-н Сотир Цацаров, директорът на ДАНС г-н Константин Казаков.

Очакваме тяхното предизвестено мълчание, но наистина разчитаме, г-жо Малмстром, г-н Лопес Агилар, че ще бъдем чути от Европейските институции.

 

С уважение,

Асен Йорданов
Атанас Чобанов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.