Home » Избрано, политика

М. Райков: Няма да допуснем арогантност към протестиращите

2013.03.13 Няма коментари
Spread the love

Геополитическата ориентация на страната ни е абсолютна аксиома, каза българският служебен премиер

Днес се състоя церемония по предаване на властта от министъра на на външните работи Николай Младенов на новоназначения служебен премиер и външен министър Марин Райков

Няма да допуснем компромис с демократичните ценности, които са в основата на нашето обществено развитие след началото на промените. Това каза служебният премиер и външен министър Марин Райков след предаването на поста в МВнР.

Райков добави, че геополитическата ориентация на страната ни е абсолютна аксиома.

Предизвикателствата, пред които е изправено нашето общество, са сериозни, не са драматични, те няма да преформатират българската държавност, каза служебният премиер. По думите му те просто ще внесат съществени нови акценти в начина на възприемане на процесите в страната.

Искам да разсея всякакви илюзии, че сега ще хвърлим на земята цялата държавна структура и ще започнем някакви екзотични иновации по отношение на начина на функциониране на държавността, заяви премиерът.

В отговор на въпрос дали ще бъде направена ревизия на управлението на правителството на Бойко Борисов, служебният премиер каза, че за него приемствеността е важна. Служебното правителство има свой образ, отношенията ни към работата на предшествениците ни ще се огледат в начина ни на работа, посочи Райков.

Той заяви, че ако бъдат забелязани нарушения, при стриктно спазване на прерогативите на институциите в България служебното правителство няма да крие нищо. “Но самоцелни кампании с популистки характер, само и само да се демонстрират някакви действия в момента, подобни инициативи по-скоро биха отнели от енергията, която българският народ очаква да концентрираме в нещо по-градивно и по-полезно, защото има определени тежнения на българите, които са от социално естество, имат конкретна насоченост и те трябва да се усетят, че са станали и наши”, каза Райков.

Няма допусна никаква арогантност по отношение на протестиращите

дори когато имаме различия във възприятията, заяви служебният премиер. Тези хора не могат да не бъдат чути и не могат да не бъдат приобщени към общите ни анализи за пътищата, които биха се очертали за излизане от сегашната ситуация, подчерта той.

Той заяви, че е категорично решен да потърси начини за структуриране на работата на Обществен съвет към Министерски съвет. “Няма да пожаля усилия, търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен”, заяви Райков.

По отношение на идеята за създаване на Изборен борд той заяви, че не е лошо да се започне работа по създаването му. “Аз държа да започна работа веднага, няма да се бавя. Още днес съм разпоредил да се потърсят контакти с ръководството на втората по брой народни представители политически сила в парламента, с която бих искал да обсъдя как те виждат темата – предизвикателствата, свързани с предстоящите избори, по какъв начин виждат Изборния борд, механизмите за излъчване на участници. Ще продължа тези консултации и с други политически сили, които са парламентарно представени”, заяви премиерът.

“Един от основните проблеми в нашето общество е, че има дефицит на справедливост,че понякога държавните институции не защитават българските граждани и тук не става въпрос само за монополите”, отбеляза Райков. “Всички ние трябва заедно да опитаме да дадем отговор на тези проблеми пред урната, на изборите”, изтъкна той.

Райков е категоричен, че няма да прибягва до безразборна национализация,

която би върнала страната назад и би поставила под въпрос бъдещите инвестиции на партньорите на България. “България е част от европейското икономическо пространство, тя се подчинява на определени принципи на функциониране на това пространство и никакви популистки и екзотични действия няма да бъдат предприемани самоцелно, защото това означава да изпаднем в тежка икономическа изолация, първата и най-тежка последица от която би била цената, която биха платили българските граждани. Това би било катастрофално за обикновените българи, за най-уязвимите слоеве на българското население”, посочи Райков. Той допълни, че

драматичните заплахи към ЕРП-ата нямат никакъв ефект.

“Тезата за разтрогване на договори по силата на външен популистки натиск не може да бъде възприемана в ЕС като убедителна, най-малкото защото в международното право има правило, че договорите трябва да се изпълняват. Трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкосновени, освен когато се създадат достатъчно правни основания да се върви към друг тип реакция”, каза Райков.

“Да вземем за пример EVN, това е държавна австрийска компания. Как да удържавим една държавна австрийска компания? Нали си давате сметка, че нещата са малко по-сложни”, отбеляза служебният премиер. Той обаче изтъкна, че правителството няма да остави без последствия съмненията на голяма част от българските граждани относно това как тези дружества извършват своята дейност.

“Одитите, които са предприети от ДКЕВР в ЕРП-та, текат, настоявам резултатите от тези одити да бъдат публично оповестени. Държа също така да бъдат публично оповестени договорите. Ще направя всичко необходимо те да бъдат качени в интернет. Подобни действия ще бъдат предприети не само към тези структури, но също и към НЕК. Няма да разграничаваме държавните от недържавните структури.

Към всички ще имаме еднакво отношение, ще направим одит на цялата верига в енергетиката, цялата верига на ценообразуване ще бъде разследвана без никакви компромиси, в това не трябва да има никакво съмнение. Настояваме да се промени начинът на формиране на регулаторите, за да се превърнат в обективно независими и да могат спокойно да си вършат работата, защитавайки интересите на българските граждани”, заяви той. Райков посочи, че чуждестранните инвеститори трябва да са спокойни, че няма да има никакви импровизации и авантюри, но интересите на българските граждани ще бъдат защитени.

В качеството си на външен министър Райков заяви, че приоритетите на българската външна политика се дефинират в постоянство и е повече от очевидно, че за три месеца приоритетите на българската външна политика няма да се променят, защото това би било безотговорно.

Ключовият български приоритет остават Балканите.

Това е сферата на отговорност на българската външна политика, която е европейска по своята ориентация”, заяви Райков. По отношение на Македония той увери, че нейната европейска перспектива няма алтернатива. “Ние я подкрепяме, ние сме страната, която първа призна независимостта на тази бивша югославска република, ние сме страната, която винаги най-болезнено е реагирала на всяко обществено явление в тази наша най-близка страна, което може да я отдалечи от бързото присъединяване към ЕС. Но едно е сигурно, нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония не е достатъчна, добре би било тя самата да е привързана към тази перспектива”, изтъкна Райков.

Той допълни, че

ще продължи работата по изготвянето на договор за добросъседство с Република Македония.

“За нас е важно това, което е договорено, парафирано и подписано, наистина да е така. Договорите трябва да се изпълняват. Трябва да създадем добра атмосфера. Това, което ни е обединявало в миналото, не може да ни разединява в настоящето, това не е нормално. Ние искаме да имаме общо европейско бъдеще. Това, което искаме за своя народ, го искаме и за народа на Република Македония”, заяви Райков.

Досегашният министър на външните работи Николай Младенов заяви, че оставя абсолютно спокоен Министерството на външните работи в ръцете на Райков. Той е сигурен, че приоритетите, които България косенсусно отстояваше в годините на управление на досегашното правителство – да се утвърждава образът на страната като държава, която застава зад демокрацията и човешките права, ще бъдат отстоявани и от новия кабинет.

Той посочи, че си тръгва с едно неудовлетворение от министерството, свързано с невъзможността да бъдат приключени две теми – отношенията между България и Република Македония да бъдат поставени на основата на нов договор за добросъседство и недовършената работа по приемането на закона за консулската защита на българските граждани в чужбина.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.