Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в Чикаго на нова книга от Василен Васевски

2013.03.23 Няма коментари
Spread the love

На 22 март 2013 г. от 18.30 часа, в библиотеката на Скоки, предградие на Чикаго, се състоя премиерата на издадената в началото на тази година книга на Василен Васевски – До твоя праг – преди да остареят чувствата. На срещата присъстваха приятели, колеги и почитатели на творчеството на Василен Васевски. Специален гост бе и Симеон Стоилов, Генерален консул на Република България в Чикаго, със своето семейство.

Василен Васевски е художник, председател на Сдружение “Български художници зад граница” и главен секретар на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Премиерата на третата му книга премина вълнуващо, при силен интерес и ласкави отзиви. (Вижте по-долу снимки от събитието).

***

 „Пътeката на любовта… Всички пътувамe по нeя прeз днитe си, изслeдвамe разклонeнията й; падамe, ставамe, пълзим или бягамe. Eдва накрая разбирамe смисъла чe трябва само да я слeдвамe, бeз да мислим за онова, коeто ни чака в края на пътя. Важното e, коeто щe научим, докато крачим натам.“ (из Пътeката на любовта“)

Новата книга на Василен Васевски „До твоя праг –преди да остареят чувствата“ би могла да се сравни символично с една пътека, която ни отвежда чрез единайсет различни истории във вълнуващия свят на любовта. Любовта, която може да има много лица, но една същност – животворна, вдъхновяваща, неповторима, прераждаща. Любовта като чувство, стимулиращо ни да живеем, да съграждаме, да творим и да даряваме света с най-доброто от себе си.

Единайсет различни разказа, свързани по недоловим, но и осезателен начин помежду си. И всеки от тях носи в себе си частица от духа на автора – вплетен в образа на някой герой, в майсторски изваяните чрез думи картини, във философските прозрения, поднесени с лекотата на нахвърлени щрихи по бяло платно… Василен сякаш рисува своите герои, разсъждавайки на глас чрез техните мисли и думи. Впечатляващо умело предава детайлно както магичните трепети на любовта, така и различни чувства на героите, породени от спомени за ключови мигове и хора от живота им, а одухотворяването на картините е постигнато по невероятно елегантен начин. Съчетанието на усет към багрите и словото едновременно придава на изказа прецизност, дълбочина и изразителност. А философските мисли на героите, разсъжденията и въпросите, породени от тях, провокират към размисъл, отварят врати, зад които всеки сам би могъл да продължи да търси отговорите.

Василен Васевски, когото повече познаваме като художник, поднася със същия професионализъм идеите и вижданията си и словесно. Доказателство е новата му книга „До твоя праг –преди да остареят чувствата“, трета поред след „Живот по-малък от небесна троха“ (2005) и издадената през 2007 в съавторство с Камен Васевски „И аз видях Америка“, която бе представена в Чикаго през 2010 г. Но дали това би могло да се нарече странно за човек на изкуството, обитаващ и друг, паралелен свят и живеещ не само в реалния живот, но и онзи невидим за другите живот на видения и герои, които оставят отпечатък в творчеството му? Мога категорично да потвърдя това, което Василен споделя чрез героя на последния разказ от книгата – „Ще помнят винаги картините“:

Образитe, които сe раждаха изпод ръката му, бяха рeзултат на чудо, коeто сам нe можeшe да обясни. И да имашe някаква крайна точка в това пътуванe, тя нe бeшe толкова важна. Животът в картини му стигашe напълно. На момeнти той дори бe по-осeзаeм от другия, който тeчeшe всeкиднeвно прeд очитe му и понякога бe трудно да ги различава… А можeшe ли някой със сигурност да кажe кой e по-истински от двата?“

Отговорът на последния въпрос е разковничето за твореца. Умеейки да открива и живее в този различен свят, човек може да изрази видяното по много и различни начини – стига да пожелае, да се вслуша, да се вгледа и да почувства с душата си посланията.

В духа на Ян ван Хелсинг, провокиращ читателите със заглавието на своята книга „Не пипай тази книга“, бих искала да кажа: Прочетете тази книга!

„До твоя праг –преди да остареят чувствата“ е заглавие, достатъчно провокиращо въображението. Обръщение към всеки от нас. Свързано с чувства. При това – силни, бушуващи, страстни. Завладяващи и запомнящи се. Завинаги. Млади и истински. Неостарели и съхранени през времето. Времето на цял един живот.

.

Калина Томова,

секретар на СБП в САЩ и по света

.
pic 1
.
pic 2
.
pic 3
.
pic 5
.
pic 6
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.