Home » Авторски страници, политика

Капитал с чорап на лицето

2013.03.31 Няма коментари
Spread the love
Григор Лилов

Григор Лилов

От филмите знаем, че при обири бандитите слагат маска или чорап на лицето си. Да видим сега ситуацията у нас с “чуждестранния капитал”, който инвестира, за ни граби без мяра.

Фирмите от Кипър, инвестирали у нас, са 2571. От тях 1740 са руски, а останалите – родни. Парите от тях, влезли в България, са над 2 млрд. евро, и всички са насочени (над 95%) към строителството на хотелски комплекси по курортите, молове, офис сгради и Бизнесцентъра на Плевнелиев.

Близо 6800 компании, които оперират у нас, са регистрирани в 28-те най-модни офшорни зони (от общо 61 по света).

След Кипър на второ място е Ирландия. В България работят 1123 компании, които са със “собственици” от Дъблин. Около двайсетина от тях нашумяха в секретни справки като перачници на терористичната организация “ИРА-извънредни” и се оказаха свързани с родни ексминистри от три правителства (данни, имена на терористи и министри съм посочил в моите книги). Чрез тези компании бяха изпрани у нас и парите от най-големия банков обир в света, извършен от ИРА – десетки и десетки милиони.

Има 605 офшорки от Швейцария – главно с регистрация в Цуг (каквато беше компанията-майка на залязлата, но популярна навремето у нас “Мултигруп”).

520 са офшорки от Панама, 468 от английските острови в Ламанша (главно Джърси, малко Гърнси) и особено от остров Ман (намиращ се между Англия и Ирландия).

Към 200 фирми от Холандия, толкова и от САЩ (главно щата Делауер) ползват специфично тяхно законодателство, наподобяващо офшорното.

Офшорни фирми от САЩ, Кипър, Австралия с филизи в Иран и техни дъщерни у нас се оказаха тясно оплетени с бургаския атентат (дори туроператора, както посочих в книгата ми “Дуел“)

За големите инвестиции у нас правилото да са на офшорки е направо задължително. За да се укрие собствеността, има още един трик – големите банки, фондове, чужди компании извършват на наша територия сделки или работят от свое име и сметка, обаче в чужда полза (т.е. на родните мултимилионери и политици, криещи богатствата си, както и на руски капитали).

 

Григор Лилов</strong>

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.