Home » Авторски страници, политика

Капитал с чорап на лицето

2013.03.31 Няма коментари
Григор Лилов

Григор Лилов

От филмите знаем, че при обири бандитите слагат маска или чорап на лицето си. Да видим сега ситуацията у нас с “чуждестранния капитал”, който инвестира, за ни граби без мяра.

Фирмите от Кипър, инвестирали у нас, са 2571. От тях 1740 са руски, а останалите – родни. Парите от тях, влезли в България, са над 2 млрд. евро, и всички са насочени (над 95%) към строителството на хотелски комплекси по курортите, молове, офис сгради и Бизнесцентъра на Плевнелиев.

Близо 6800 компании, които оперират у нас, са регистрирани в 28-те най-модни офшорни зони (от общо 61 по света).

След Кипър на второ място е Ирландия. В България работят 1123 компании, които са със “собственици” от Дъблин. Около двайсетина от тях нашумяха в секретни справки като перачници на терористичната организация “ИРА-извънредни” и се оказаха свързани с родни ексминистри от три правителства (данни, имена на терористи и министри съм посочил в моите книги). Чрез тези компании бяха изпрани у нас и парите от най-големия банков обир в света, извършен от ИРА – десетки и десетки милиони.

Има 605 офшорки от Швейцария – главно с регистрация в Цуг (каквато беше компанията-майка на залязлата, но популярна навремето у нас “Мултигруп”).

520 са офшорки от Панама, 468 от английските острови в Ламанша (главно Джърси, малко Гърнси) и особено от остров Ман (намиращ се между Англия и Ирландия).

Към 200 фирми от Холандия, толкова и от САЩ (главно щата Делауер) ползват специфично тяхно законодателство, наподобяващо офшорното.

Офшорни фирми от САЩ, Кипър, Австралия с филизи в Иран и техни дъщерни у нас се оказаха тясно оплетени с бургаския атентат (дори туроператора, както посочих в книгата ми “Дуел“)

За големите инвестиции у нас правилото да са на офшорки е направо задължително. За да се укрие собствеността, има още един трик – големите банки, фондове, чужди компании извършват на наша територия сделки или работят от свое име и сметка, обаче в чужда полза (т.е. на родните мултимилионери и политици, криещи богатствата си, както и на руски капитали).

 

Григор Лилов</strong>

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.