Home » Авторски страници, българи зад граница

Босилеград: паметни чешми за освобождението на града от “българските фашисти”?!

2013.03.21 Няма коментари

По повод 100 години от Балканската война, в Босилеград трябва да се издигне паметник на над 400-те души български войници от Босилеград, загинали за свободата на България, а не червените другари да ни подмятат паметни чешми за “Освобождението на Босилеград от българските фашисти”?!

Отделно от това в Босилеград трябва да се издирят и отбележат българските военни гробища и надгробни паметници, каквито са например паметникът на поручик Генчо Неделчев от Русе – в двора на черквата “Св. Никола” в с. Божица, или паметната плоча в черквата в с. Гложие на местните мъже, загинали по бойните полета на България (на снимките по-долу – бел.ред).

Вместо това, комунистическите динозаври от Съюза на бойците в Босилеград, говорят за паметник на белогвардейците от Кубанската дивизия на генерал Врангел, които са били принудени да избягат от болшевиките по време на Октомврийската революция, и през 20-те години на миналия век са пробивали пътя от Враня до Босилеград!? Те сами са издигнали паметник на загиналите си другари, който просто трябва да се уреди, но именно паметта към тях ни задължава да не допускаме комунисти да издигат паметник на жертвите на комунистите-болшевики, които са ги изгонили от родината им Русия, за да намерят смъртта си под скалите на Бесна Кобила*. Ало, кмете**, чуваш ли?

.

Иван Николов,

председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград

б1

б2

 

——————————————————————————————-

* Бесна Кобила е планински масив близо до Босилеград.

** Обръщението е към кмета на този български град в Сърбия Владимир Захариев.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.