Home » Авторски страници

Писмо на Мартин Шулц до АСС “А. Политковская”

2013.03.21 Няма коментари
Spread the love

Поздравителен адрес до Асоциация “Анна Политковская” от Председателя на Европейския парламент: за бдителността на гражданското общество в България и подкрепата на Европейската комисия за надзора на здравето на гражданите

 

В Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” се получи писмо от 13.03.2013 г. на Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц – отговор на декларация от 01.02.2013 г. на българската асоциация до Председателите на Европейския съвет, Комисия и Парламент, в подкрепа на решението на Европейската комисия да привлече България пред Съда на европейските общности в Люксембург, за защита на човешкото здраве.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц високо оценява декларацията на асоциацията: “Вашето писмо е свидетелство за бдителността на гражданското общество в България и ясната подкрепа за своевременния и цялостен надзор от страна на Европейската комисия на прилагането на ключови елементи на европейското законодателство в областта на екологията в страните-членки.”

Правозащитниците, носители на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, подкрепиха загрижеността на ЕК за здравето на всички българи, с огласяването на истината за замърсяването на атмосферния въздух в България, особено с миниатюрните частици, известни като ФПЧ10 (фини прахови частици), които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2013/02/blog-post.html От асоциацията потвърдиха, че продължилите шест години проверки на ЕК не доведоха до никакъв напредък, даже премиерът Бойко Борисов продължи да лобира в ЕС още с встъпването си във власт през 2009 г. за увеличаване на квотите за парникови газове, при криене на истината, че въглеродният диоксид не само води до промени в световния климат, но е един много точен “лакмус” за замърсяването на атмосферния въздух с другите съставки на пушеците (газове и прах) – отровни за хората в България. Още през 2009 г. бяха огласени данни, че българската икономика е най-замърсяващата от 27-те държави – членки на ЕС, http://grupa-geo.blogspot.ch/2009/10/blog-post_29.html. От асоциацията настояват отправянето на иска в Съда в Люксембург за парични санкции да не бъде към държавния бюджет на България, а към виновните държавни служители от всички рангове, които не са изпълнили препоръките на ЕК. Те подчертават криенето на истината от управляващите власти и в частност от Държавния екологичен регулаторен орган – Министерството на околната среда и водите, като корупционна практика в угода на политическите олигарси, свързани с близките до властта партии, при загърбване защитата на човешкото здраве и българската природа.

Европейският парламент е подчертавал в продължение на години в редица случаи значението на правилното прилагане на европейското законодателство във всички области на политиката, по-специално в областта на околната среда, което осигурява пряка полза за здравето и качеството на живот на всички европейски граждани. На своята пленарна сесия през март 2013 г. депутатите от Европейския парламент ще приемат още един важен доклад в тази насока, който идва в отговор на съобщението на Комисията относно “Подобряване на резултатите от мерките на ЕС в областта на околната среда: изграждане на доверие чрез повишаване на познанията и готовността за реакция”, съобщава Мартин Шулц.

 

Ето целият текст на писмото на Мартин Шулц:

“Пиша ви във връзка с Вашето писмо от 1 февруари 2013 г., адресирано до Председателите на Европейския съвет, Комисия и Парламент по повод на мотивираното становище, издадено от Европейската комисия по отношение на неспазване от страна на България на изискванията на Директива 2008/50/ЕО от 21 май 2008 г. относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа, както и на Директива 2001/80/ЕО от 23 октомври 2001 г. за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации.

Вашето писмо е свидетелство за бдителността на гражданското общество в България и ясната подкрепа за своевременния и цялостен надзор от страна на Европейската комисия на прилагането на ключови елементи на европейското законодателство в областта на екологията в страните-членки.

Европейският парламент е подчертавал в продължение на години в редица случаи значението на правилното прилагане на европейското законодателство във всички области на политиката, по-специално в областта на околната среда, което осигурява пряка полза за здравето и качеството на живот на всички европейски граждани. На своята пленарна сесия през март 2013 г. депутатите от Европейския парламент ще приемат още един важен доклад в тази насока, който идва в отговор на съобщението на Комисията относно “Подобряване на резултатите от мерките на ЕС в областта на околната среда: изграждане на доверие чрез повишаване на познанията и готовността за реакция”.

Препратих също така Вашето писмо на вниманието на Председателя на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, която постоянно следи отблизо въпроса за прилагането на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Също така бих искал да Ви пожелая успех в дейността на вашата асоциация.”

——–

Петър Пенчев,

АСС “Анна Политковская”

————————————————————————————-

Приложение:  Писмото на Мартин Шулц в pdf-формат – ot-EP_ASSAP_Priznanie_pdf

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.