Home » Избрано

40% младежка безработица в България

2013.03.25 Няма коментари
Spread the love

Реалната безработица сред младите хора е над 40 процента, заяви Димитър Бранков, заместник председател на Българската стопанска камара.

Младежката безработица надхвърля 30% и заедно с обезкуражените лица този процент надхвърля 40, уточни Бранков. Реалната безработица сред всички лица в работоспособна възраст надхвърля 18 на сто. За БСК проблем номер едно на икономиката продължава да бъде именно безработицата, пише БГНЕС.

В ЕС сме първенци по ръст на единичните разходи за труд и по нарастване на реалния ефективен валутен курс и двата показателя дефинират загуба на конкурентоспособност, коментира още Бранков. Той припомни, че БСК не подкрепя идеята за въвеждането на секторни минимални работни заплати. “Няма как да се съгласим по административен път това да се случва, това означава да отворим комитет по труда с постоянно анализиране на много индикатори в рамките на отделни икономически дейности. Апелираме за повече прагматизъм и реализъм за това от какво имаме нужда в момента”, заяви Бранков.

Той участва в конференция на тема “Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост”, организирана от Центъра за икономическо развитие. В ЕС сме на последно място по гъвкави форми на заетост, подчерта той. Докато в ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 година е била 19,5%, в България този процент е 2,4, наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България – 0,4%.

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.