Home » Избрано, политика

Протести пред ЦИК с тъпани и черешопо топче

2013.03.24 Няма коментари
Spread the love

С пукване на черешово топче и звук на тъпани премина обединеният протест пред Централната избирателна комисия в София. Протестът се състоеше от три обединени лъча на група протестиращи и пред ЦИК се събраха над 200 души. Почти всеки от тях обаче развяваше национален трибагреник.

По време на протеста на няколко пъти бе споменато името на футболната легенда Христо Стоичков, който беше обявен от един от протестиращите – Димитър Несторов, за “срам за българския спорт и купен от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров”.

Янаки Ганчев от Движението на протестиращите от Орлов мост обяви, че протестиращите ще продължат и утре пред ЦИК, но с цел упражняване на натиск за пускане в експлоатация на 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Един от протестиращите – Мирослав Паскалев-Зорец, участващ в гражданските протести от началото на борбата срещу промените за паркирането в София, призова за разбиване на всички монополи и създаване на единствения възможен естествен монопол – този на гражданите.

Десетки протестиращи граждани затвориха главния път Варна-Русе край Шумен.

Очаква се пътят да бъде блокиран около 15 минути, обявиха организаторите на протеста.

Палатковият лагер пред община Варна, където тече гладната стачка на Младен Живков

Палатковият лагер пред община Варна, където тече гладната стачка на Младен Живков. Снимка: БГНЕС

Около 150 души се събраха пред община Варна за поредния неделен протест. Младен Живков, който започна гладна стачка в петък вечер в гpада, е в добро здраве, въпреки студа в палатковия лагер пред общината, където тече неговия протест.

На палатковия лагер пише: “Явно ние, българите, нямаме друг избор, освен псевдо-демократично щастие! Назад към него! Те пак са тук! Те знаят как. Те могат… Айде да пасем!”.

Протестиращи залепват некролози по стълбовете пред общината, които гласят: “Помен! Днес се навършват 40 дни от кончината на партиите. Не се връщайте никога!”. Издигнати са плакати с надписи: “Народен съд за виновниците за тази национална катастрофа!”, “Пази, Боже, сляпо да прогледа. Това са нашите избраници”. Грамадата от камъни в памет на запалилия се Пламен Горанов пък продължава да расте и вече е придобила човешки ръст.

“Втори ден гладувам. Обявих гладна стачка, тъй като искам депозиране на оставката на всички общински съветници. Макар че в петък ми предложиха сумата от 10 хил. лева да прекратя палатковия лагер и гладната стачка. Искам утре моето дете като тръгне по улиците из центъра, да ходи с гордо вдигната глава, а не да каже: Тази мърша моят татко ме предаде с 10 хил. лв.”, заяви Живков.

Протестиращи граждани в Добрич се включиха в подписка за участие в предстоящите парламентарни избори,

други обявиха, че остават на улицата. “За нас изборите с този Изборен кодекс ще бъдат нелегитимнии няма да участваме във вота”, заяви на поредния протестен митинг днес Пепа Рашева от координационния център на протестите.

“Налага се да бием политическите мастодонти по техните правила и да променим системата отвътре като влезем в Народното събрание”, каза на протестния митинг Ивелин Иванов, координатор за региона на “Демократична гражданска инициатива”.

По неговите думи с регистрацията на тази партия и в Добричкия многомандатен район ще бъде сформирана кандидат-депутатска листа. Всеки, койтое човек със сърце, имаме му доверие и не е от казионните партииможе да ни представлява в бъдещия парламент, поясни Иванов.

Протестният митинг изпрати открито писмо до главния прокурор с искане да бъдат проверени всички концесионни и приватизационни договори в региона, сключени в годините на прехода, и, ако има нарушения, виновните да бъдат разследвани.

Протестното шествие мина през Централния кооперативен пазарв знак на солидарност с търговците, които искат намаляване на наемите, и се отправи към Съдебната палата и сградата на електроразпределителното дружество “Енерго-Про”.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.