Home » Е-Списание, политика

22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели от ОССЕ за изборите в България

2013.03.28 Няма коментари
Spread the love

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е приела поканата на служебния премиер и министър на външните работи М. Райков за изпращане на наблюдатели на предстоящите на 12 май 2013 г. в България парламентарни избори, информира Външно министерство. В рамките на стандартната наблюдателна мисия на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ, е било поискано от държавите-членки на организацията да излъчат експертен екип от 22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели. Екипът от наблюдатели следва да проследи цялостното протичане на изборния процес, в съответствие с ангажиментите, поети към организацията, и други международни стандарти, както и с вътрешното законодателство.

В съответствие с последните изменения в Изборния кодекс, направени по препоръки на ОССЕ, наблюдателите ще имат право на достъп до всички етапи на изборния процес и възможност да присъстват на заседанията на избирателните комисии. Наблюдателите също така ще могат да получат копия на резултатите от протоколите на избирателните секции.

Министърът на външните работи, съгласно Решението на Народното събрание от 28 февруари 2013 г. и параграф 1 т. 18 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, е отправил официални писма-покани за изпращане на мисии за наблюдение на парламентарните избори и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Предварителната проучвателната мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще се проведе в периода 4-5 април 2013 г.

При проявено желание от тези институции, МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането им като наблюдатели на предстоящите избори, информира още министерството.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.