2024-04-16

4 thoughts on “Възвание в защита на българския език

  1. Като юрист, поет и прозаик от Стара Загора подкрепям създаването на Закон за българския език. Винаги се възмущавам, когато по телевизията произнасят витиевати чужди думи (които едвам могат да произнесат!)вместо прекрасните и разнообразни български слова. Чудя се как един беден на синоними език като английския (още повече в американския му вариант)може да замести разнообразния на думи и синоними с толкова красиви отсенки наш роден български език.
    Затова призовавам народните представители, които ще изберем на 12 май да се захванат още през първите дни на работа на Народното събрание със Закона за българския език, за да може отново отвсякъде да ни залива неговата сладка музика.

  2. Подкрепям едеята за създаване на Закон за българския език. Депутатите от новия български парламент трябва да бъдат призовани и задължени да изпълнят отговорно задължението си.
    проф.д-р Димитър Момчилов

  3. Не трябва да допуснем българския език да изчезне както са се изгубили тракийските говори, незащитени от хегемонията на гръко-римската култура по време на Римската империя. Българският език не заслужава такава участ! На него е била създавана голяма културна история, от която ако се откажем, няма да изгубим само ние българите, но и всеобщата човешка цивилизация. Да не забравяме, че той е бил благословен и приеман като свещен език, на който равнопоставено с официалното триезичие се е проповядвало и се проповядва до днес Божието Слово на много милиони хора. На него са сътворени изключителни художествени творби, той е станал здрава основа на многовековна мъдрост и оригинална мисъл във всеки исторически период, които са принос към съкровищата, създадени от човешкия дух. Да се смята, че българският език е пречка за включването на българския народ всред глобалното обединение на съвременните многонационални групи е толкова глупаво, колкото и непростимо. Точно той е онова голямо богатство, което ще определи неповторимия принос на българския народ към многообразието на новото световно общество. Ние, българите сме тези, които сме отговорни пред човечеството за съхранението на българския език и всички завоевания на човешкия дух и талант, на които той е дал живот. Ние сме отговорни пред човешката история!
    Позор за всеки, който пренебрегне нуждите на времето и не защити езика ни с адекватни закони!

  4. Подкрепям възванието с пълна убеденост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *