Home » Авторски страници

Възвание в защита на българския език

2013.02.17 4 коментара
Spread the love

По молба на един от подписалите това Възвание публикуваме неговия текст.

——————————————————–

Не един и не два опита направи Съюзът на българските писатели да осигури държавна закрила и обществено покровителство на четмото и писмото на Светите братя Кирил и Методий. От четвърт век насам в архивите на Народното събрание прах и плесен затрупват проектите на Закон за българския език, подработен от правници, езиковеди и творци на художественото слово.

Всуе!

Нито един народен представител не събра смелост и чест да предизвика обсъждане на правила, препоръки и предначертания, спасителни за днешните поданици на единствената неподвластна досега на чуждо подтисничество наша държава – Държавата на духа. Но който не помни – да си припомни, а който не знае – да узнае, че езикът свещен на нашите деди, наречен от Иван Вазов „сечиво благородно”, е реч не само на отминалите, но и на грядущите български поколения!

Родолюбци, подкрепете нашите усилия Народното събрание да обсъди и приеме Закон за българския език!

Читатели и писатели, учени и общественици, учители и ученици, университетски преподаватели и студенти, жени и мъже, богати и бедни, християни и мюсюлмани, сънародници от етнически малцинства и вероизповедания – присъединявайте се към нашето възвание във вестници, по телевизии и радиостанции, във виртуалното пространство и на всяко поприще!

Да спасим българския език, за да спасим за нашата история азбуката на Кирил и Методий, Златния век на цар Симеон Първи, ръкописите на Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Свети Климент Охридски, отец Паисий Хилендарски, приписките към жития на светци и мъченици! Да възродим в съвременния разум художественото слово на съкровени народни песни и предания, поезията на българските гении Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Никола Вапцаров!

С българския език като опора на народното достойнство и израз на националното самочувствие да спасим общото бъдеще и личната орис на всекиго от нас тук и по широкия свят!

Нека целокупна България да проумее, че докато е жив нашият език – ще живее и Отечеството!

Анита Коларова, Андрей Андреев, Бойко Ламбовски, Благовеста Касабова, Борислав Бойчев, Борис Данков, Виолета Станиславова, Виолета Христова, Воймир Асенов, Георги Ангелов, Ганчо Керечев, Георги Константинов, Георги Н. Николов, Георги К. Стоянов, Елена Алекова, Иван Гранитски, Кольо Георгиев, Красин Камбуров, Матей Шопкин, Михаил Белчев, Надя Попова, Неделчо Ганев, Никола Инджов, Никола Статков, Николай Петев, Панко Анчев, Петър Анастасов, Петър Андасаров, Петър Караангов, Светозар Казанджиев, Тодор Коруев, Чавдар Добрев, Юлиян Вучков.

ПОДПИСКАТА ПРОДЪЛЖАВА НА ЕЛЕКТРОНЕН АДРЕС [email protected]

4 коментара »

 • Иван Канев said:

  Подкрепям възванието с пълна убеденост

 • Юлия Момчилова said:

  Не трябва да допуснем българския език да изчезне както са се изгубили тракийските говори, незащитени от хегемонията на гръко-римската култура по време на Римската империя. Българският език не заслужава такава участ! На него е била създавана голяма културна история, от която ако се откажем, няма да изгубим само ние българите, но и всеобщата човешка цивилизация. Да не забравяме, че той е бил благословен и приеман като свещен език, на който равнопоставено с официалното триезичие се е проповядвало и се проповядва до днес Божието Слово на много милиони хора. На него са сътворени изключителни художествени творби, той е станал здрава основа на многовековна мъдрост и оригинална мисъл във всеки исторически период, които са принос към съкровищата, създадени от човешкия дух. Да се смята, че българският език е пречка за включването на българския народ всред глобалното обединение на съвременните многонационални групи е толкова глупаво, колкото и непростимо. Точно той е онова голямо богатство, което ще определи неповторимия принос на българския народ към многообразието на новото световно общество. Ние, българите сме тези, които сме отговорни пред човечеството за съхранението на българския език и всички завоевания на човешкия дух и талант, на които той е дал живот. Ние сме отговорни пред човешката история!
  Позор за всеки, който пренебрегне нуждите на времето и не защити езика ни с адекватни закони!

 • Юлия Момчилова said:

  Подкрепям едеята за създаване на Закон за българския език. Депутатите от новия български парламент трябва да бъдат призовани и задължени да изпълнят отговорно задължението си.
  проф.д-р Димитър Момчилов

 • Маир Сиди said:

  Като юрист, поет и прозаик от Стара Загора подкрепям създаването на Закон за българския език. Винаги се възмущавам, когато по телевизията произнасят витиевати чужди думи (които едвам могат да произнесат!)вместо прекрасните и разнообразни български слова. Чудя се как един беден на синоними език като английския (още повече в американския му вариант)може да замести разнообразния на думи и синоними с толкова красиви отсенки наш роден български език.
  Затова призовавам народните представители, които ще изберем на 12 май да се захванат още през първите дни на работа на Народното събрание със Закона за българския език, за да може отново отвсякъде да ни залива неговата сладка музика.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.