Home » Избрано

Стагнацията на българската икономика ще продължи

2013.02.05 Няма коментари
Spread the love

Задълбочава се разделението между регионите в страната

Българската икономика ще продължи да стагнира и през тази година, след като беше в такова състояние и през миналата. Това прогнозираха от Центъра за икономическо развитие (ЦИР), които представиха редовния си тримесечен доклад за стопанското развитие на България. Според експертите на неправителствената организация ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2012 г. ще бъде 1 на сто, а през тази година – под 2 на сто. Подобни са и международните прогнози за българската икономика през тази година.

Председателят на центъра Георги Прохаски подчерта, че се задълбочава разделението между регионите. В най-изостаналите икономически райони се наблюдава и най-голяма безработица. От ЦИР прогнозират, че безработицата ще остане над 12 на сто и през тази година, а инфлацията няма да не надхвърли 3%.

Според ЦИР заявеният досега интерес от страна на чуждестранните инвеститори дава основание да се очаква по-нататъшно нарастване на притока на преки чужди вложения през 2013 г. до около 2.3-2.5 млрд. евро. Тези обеми обаче са много далеч от необходимите за дългосрочно и устойчиво развитие на българската икономика, смята Прохаски.

Безработицата ще се запази 12%

По-бавни темпове на възстановяване на икономиката са причина за задържане на заетостта. Отчетената безработица за цялата минала година ще бъде над 12 на сто и ще се запази на това равнище и през тази, очакват от ЦИР.

Динамиката в промишлеността през 2012 г. е положителна, но по-слаба в сравнение с очакванията на организацията. Както спадовете, така и растежите във всички сектори на икономиката са по-свити в сравнение с 2011 година.

Ръст ще има и в аграрния сектор. Макар че като цяло 2012 г. се очертава не особено благоприятна по отношение на реколтата, вероятно селскостопанските производители успяват да свиват доста повече междинните си разходи, и това рефлектира в растеж на добавената стойност, пише в доклада.

Забавянето на едва появилата се тенденция за растеж на крайното потребление и на годишна база, и на тримесечна база, е неблагоприятен знак. Експертите смятат, че крайното потребление ще бъде с ръст от около 2 на сто за цялата 2012 г.

Все по-голям дисбаланс в развитието на регионите

Като все по-остър проблем за българската икономика се откроява нарастването на нейния териториален дисбаланс, предупреди Георги Прохаски. Според него може да се говори и за териториален дисбаланс на общия икономическия растеж – докато едни области са по-слабо повлияни от кризата и тяхното БВП расте, други области не само че продължават да изостават от водещата област (София-град), но тяхното БВП най-вероятно продължава да намалява.

И тази година София ще продължи да бъде център на растежа и вече има особен статут в икономиката, каза Прохаски. Той допълни, че без целенасочена държавна политика към изоставащите райони през следващите няколко години не би могло да се очаква балансирано икономическо развитие на страната.

През 2000 г. София-столица надхвърля с 61 на сто средния размер на БВП на човек от населението за страната, а през 2009 г. превишението е вече със 137 процента. През 2000 г. общо 5 области имат БВП на човек от населението в по-висок размер от този средно за страната. След област София-столица, това са областите Бургас (125%), Враца (122%), Варна (112%) и Стара Загора (109%), но техните показатели са по-близо до средния за страната, отколкото до този за София-столица.

Всички останали области, които са били под средното ниво през 2000 г., са под средното и за 2009 г. Под средното са паднали Враца (през 2009 г. нейният БВП на човек от населението е 77 на сто от този за страната) и Бургас (90%).

Надежди за повече чужди инвестиции

Според предварителните данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за единадесетте месеца на 2012 г. възлизат на близо 1.4 млрд. евро или 3.5 на сто от прогнозния БВП (при 1.2 млрд. евро и 3.2 на от БВП за същия период на 2011 г.).

Налице е ясна тенденция на увеличаване притока на преките чуждестранни инвестиции в страната и е възможно да се отчетем до два милиарда евро чужди инвестиции за цялата 2012 г. Заявеният досега интерес от страна на чуждестранните инвеститори дава основание да се очаква по-нататъшно нарастване на притока на преките чуждестранни инвестиции през 2013 г. до около 2.3-2.5 млрд. евро, сочи анализът на ЦИР.

 

Източник:   в. “Капитал”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.