Home » Избрано

Българските протести прерастват в гражданско неподчинение

2013.02.17 2 коментара
Spread the love

Десетки хиляди хора в цяла България протестират срещу високите сметки за ток, като на много места протестните шествия прераснаха в гражданско неподчинение. В София се стигна до боеве между полиция и протестиращите.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Протести под надслов “Да запалим монополите”, в които участват десетки хиляди хора, се провеждат в цялата страна. На много места шествията и демонстрациите прераснаха в гражданско неподчинение.

В София протестират около 10 хиляди души. Скандиранията в началото бяха насочени срещу монополите, но бързи се насочиха срещу властта и преминаха в “Оставка!”, “Мафия!” и “Всеки ден ще е така до победата!”.

На протеста в столицата се стигна до боеве между полицията и протестиращите близо до централата на ЧЕЗ.

По информация на БНР побоят е започнал, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бирени бутилки по кола на жандармерията. Има и арестувани.

Преди да се насочат към централата на ЧЕЗ хилядите протестиращи блокираха Орлов мост за повече от час, съобщи Агенция “Фокус”

Тъй като пътят им към офиса на ЧЕЗ бе блокиран от жандармеристи, застанали пред централата на СДС на улица “Раковски” 134, хората започнаха да хвърлят предмети по партийния офис, а след това решиха да се упътят към Президентството.

Пред президентството не се стигна до нови сблъсъци с полицията, след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад “Независимост”.

Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки. Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

Орлов мост бе блокиран от около 12 ч. до 13 ч. на обяд

Протестиращите обявиха, че дават срок до 22 февруари на премиера за национализация н ЕРП-тата и поемане на функциите им от НЕК. Преди да блокират Орлов мост, протестиращите срещу високите сметки за ток и парно замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали, предаде репортер на “Фокус”.

По сградата на парламента бяха метнати няколко домата, както и други предмети. И пред Народното събрание гражданите скандираха “Оставка” и “Мафия!”.

Протестни шествия има и в Пловдив, Варна, Бургас, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Кюстендил.

По информция на Агенция “Фокус” над 10 хиляди души протестират във Варна. Видео от протеста в морската столица:

Стотици граждани на Бургас поискаха намаляване наполовина на сметките за ток за декември и януари:

Над 5000 души протестират пред сградата на “EVN България” в Пловдив.

Над 2000 протестиращи срещу високите цени на тока се събраха пред сградата на “EVN България” в Пазарджик.

Над 150 души са се събрали на протеста в Смолян срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните дружества.

Над 2000 души са се събрали на протест срещу “ЕVN България” в Сливен. Исканията на протестиращите са за Национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и други.

Над 3000 души участваха в протест в Ловеч, съобщава БНР. Протестиращите са счупили прозорец на електроразпределителното дружество в града.

Няколко хиляди души се събраха на протест и в Стара Загора.

Над 500 великотърновци се обявиха срещу високите сметки за ток. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Община Велико Търново. Шествието стигна до касите на електроразпределителното дружество, където протестиращите хвърляха яйца по прозорците на сградата.

Над 1000 души в Дупница блокираха движението по главен път Е-79. Въпреки че нямат разрешение за шествие, протестиращите блокират движението като вървят по главния път, при тунелите.

Повече от 500 души блокираха за около 15 минути едно от кръговите движения в Кюстендил като протест срещу високите сметки за електроенергия.

В Русе над 2000 души се събраха пред сградата на “Енерго Про” в града, откъдето се упътиха към сградата на общината. Там те скандираха “Мафия” и “Оставка”.

Над 3000 души протестираха срещу високите сметки за ток в Шумен.

Стотици граждани на Добрич излязоха на мирен протест срещу високите сметки.

В Благоевград и в Дупница протестиращите блокираха главен път Е-79

в знак на протест срещу ЧЕЗ. Пътят остана затворен за повече от два часа.

Блокадата на ГП Е-79 край Благоевград бе вдигната към 13,50 ч., а движението възстановено, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград. Хиляди блокираха международния път за близо два часа с искане оставката на правителството, имаше скандирания срещу премиера.

Блокадата бе вдигната от самите протестиращи, които седяха на пътното платно.

За същото време – около два часа, бе блокиран и Е-79 при Дупница. Протестиращите отказваха да чуят призива на организаторите да освободят пътното платно, поне за 10 минути, за да се пропуснат чакащите, леки автомобили, автобуси, товарни.

Протестиращите първоначално се заканиха да стоят на пътя до вечерта, докато не дойде някой от правителството. Полицаите стояха безпомощно с щитове, след като на два пъти бяха пометени от хилядното множество.

В призивите си за участие в националния протест организаторите казват: “Протестите са, защото българите са принудени да плащат по прогнозни сметки. Ако забавят плащанията, се трупат лихви. Българите не могат да се откажат от услугата. Това е рекет. Гражданите и монополите не са равноправни пред съда (те съдят за 1 ден, а ние за 12 г.).

60% от сметката за ток са такси. Пазарът не е либерализиран. Договорите са изключително неизгодни договори. Всички нарушения на българското и европейско законодателство се толерират от правителствата в България”.

Ето какво искат гражданите в цялата страна: В енергийния сектор те настояват за национализация на ЕРП-ата. Премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция.

Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика и търсене на отговорност на подписалите ги лица. Електроенергията, произведена от АЕЦ “Козлодуй” да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото. Да се премахне задължителното изкупуване на еленергията от НЕК.

В сектора на топлинната енергия протестиращите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите. Уредите да отчитат в МВтч. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Организаторите на протестите категорично се разграничават от всички политически партии.

“Цяла България излиза под цветовете на националния флаг. Други символи не са позволени. Предвид опитите да се “яхне” народното недоволство и различните пиар активности на властимащите, ние категорично заявяваме, че г-н Делян Добрев подведе широката общественост, че винаги е бил отворен за диалог и не е бягал от тежки теми. Още през юни 2012 г., граждани на София входираха конкретни искания за сектор Енергетика, като отговорът от институцията беше меко казано неудовлетворителен. На следващи наши запитвания отговор не получихме!

Ще парираме действията на г-н Станишев, г-жа Кунева и всички други политици, които искат да извлекат политически дивиденти на гърба на народа.

Знаем, че те са част от виновниците за незавидното състояние на българите и са пряко отговорни за произвола на монополите в България. Предвид многократните опити за диалог с институциите: срещи с представители на институции като МИЕТ, ДКЕВР и Омбудсмана, отворено писмо до президента, парламента, омбудсмана, председателя на ДКЕВР, МИЕТ, МФ, раздаване на папки с искания лично на депутатите, смятаме, че изчерпахме всички възможни законови начини да накараме институциите да ни чуят. С преговорите до тук! Ние с терористи не преговаряме! Настояваме за реални действия”, заявяват организаторите.

Гражданско движение “ДНЕС” също обяви, че ще подкрепя и участва заедно с гражданите във всички протести.

 

Източник:  Vesti.bg

2 коментара »

 • offnews said:

  Денят на гнева минута по минута

 • Nik said:

  https://www.eurochicago.com/2013/02/mafiotski-elektrogenotsid-nad-balgarite/

  Или премиерът Бойко Борисов ще престане да се заиграва с последъка на БКП (БСП, ДПС, НДСВ, ДСБ, СДС, ВМРО, РЗС, и пр.), или е свършен.

  Протестиращите биват заблуждавани от манипулирани агитки, вероятно платени и пратени да провокират напрежение.

  Истината е, че ДЪРЖАВАТА и ЧАСТНИ ПОСРЕДНИЦИ ОГРАБВАТ българското население:

  те вземат над 90% от парите за тока,
  докато ЕРП-етата прибират едва 10-ина %.

  Слепи ли сте, протестиращи българи?!

  И ако Б. Борисов е виновен за нещо, то е за мълчаливото му съгласие с наложените от БСП, ДПС, НДСВ и С-ие допълнителни такси към производствената цена на тока.

  Което подсказва – ако не направи решителна стъпка към измитане на авгиевите обори на електроснабдяването – че И ГЕРБ Е ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА ЗА ЕЛЕКТРОГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ!

  Всичко останало е прах в очите на населението, което все още е твърде далеч от израстването до НАРОД – макар че и в момента го будалкат, че било се събудило… и че вече е Народ!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.