Home » Избрано

На 4-то място в света сме по брой на бедни деца

2013.01.05 Няма коментари
Spread the love

Когато 23 години мафията е държава…

България е на четвърто място в света по процент на бедни деца, показва доклад на Детския фонд на ООН, обхващащ периода 2009-2012 г.

Класацията на 35 страни е изготвена въз основа на процента на децата, живеещи в домакинства с доход, равен или по-нисък от 50% от средния за страната, предаде БГНЕС.

По този показател 17,8% от децата в България са определени като бедни. Най-много бедни деца живеят в Румъния – 25,5%, в САЩ – 23,1% и в Латвия – 18,8%. Непосредствено преди България се намира Испания, където 17,1% от децата живеят в бедност. Най-малко бедни деца има в Исландия – 4,7%, следвана от Финландия с 5,3%, Кипър, Холандия и Норвегия с 6,1%.

По друг показател за лишенията на децата България е на предпоследно място сред 29 страни, изпреварена само от Румъния. 56,6% от българските деца са лишени поне от две от общо 14 неща, посочени от УНИЦЕФ като необходими за развитието им, защото домакинството, в което живеят не може да си позволи да им го осигури.

Сред тези необходимости са поне три хранения на ден, поне едно хранене на ден с месо, пиле или риба, свежи плодове и зеленчуци всеки ден, подходящи за възрастта на децата книги, предмети за занимания на открито като велосипед или ролери, пари за участие в училищни екскурзии и мероприятия, интернет връзка, нови дрехи, два чифта подходящи обувки.

Междувременно у нас отчетоха, че родените през 2012 г. са най-малко от 1945 г. насам. Общият брой бебета за 2012 г. е 62 000, през 2011-а е бил 71 000, а през 1997 г. – 64 000. Върху тази тенденция на намаляване на раждаемостта влошаването на икономическите условия дава силно отражение, каза доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека пред медията.

Източник:  Dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.