Home » Избрано

Смайващо откритие на астрономи

2013.01.16 2 коментара
Spread the love

Екип от астрономи достигна до смайващо откритие. Специалистите се натъкнаха на звезда, която е почти връстник на самата Вселена, пише 359.bg.

Астрономите се натъкнаха на най-старата звезда, намираща се на 190 светлинни години от нашата Слънчева система – звездата HD 140283 е намерена преди около век.

Учените осъзнават, че тя е доста стара, защото се състои от хелий и водород (по-тежки елементи просто не са съществували толкова рано в живота на Вселената), но едва наскоро възрастта й е определена с точност. Оказва се, че звездата е на приблизително 13,9 милиарда години, което би я направило дори по-стара от Вселената (чиято възраст е 13,75 млрд. години).

Астрономите признават, че е възможна грешка в рамките на 700 милиона години и едва ли звездата е съществувала преди всичко останало да се появи. Като заключение учените заявяват, че небесното тяло е поне на 13,2 млрд. години. Ако се съди по съдържанието на звездата, тя има остатъци от други звезди, които са живели много по-кратко и са синтезирали тези елементи.

Астрономите подозират, че съществува и друга звезда на подобна възраст, но измерванията на тази са много по-точни. За момента това е най-старата звезда във Вселената.

2 коментара »

  • Nik said:

    Оказва се, че звездата е на приблизително 13,9 милиарда години, което би я направило дори по-стара от Вселената (чиято възраст е 13,75 млрд. години.

    Тепърва ще става ясно, че всички фантазии по въпроса за произхода на Вселената, живота, човека ще се окажат несъстоятелни хипотези.

    Дотогава ще научаваме все нови и нови истини, които постепенно ще ни доближават до Абсолютната Истина.

  • Ценко Цонев said:

    Такива неща ще се случват и се наричат научни открития,приятелю Ник. А “фантазии” са понятия като “абсолютна истина” и т.н. ……

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.