Home » Избрано

Повече от гласувалите българи в чужбина са отговорили с “не” на референдума

2013.01.29 Един коментар
Spread the love

Снимка: Булфото

Повече от гласувалите в чужбина българи са отговорили с “не” на въпроса за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, става известно след обработката на секционните протоколи, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Той уточни, че с “да” са гласували 47,20 на сто от съотечествениците ни в странство. Отговор “не” са дали 50,83 на сто от тях.

Най-активно в референдума са участвали сънародниците ни в Германия. В трите секции там вота си за развитието на ядрената енергетика у нас са дали общо 650 българи.

Най-ниска е била активността на българите с право да гласуват в съседна Турция, където бяха открити две избирателни секции – в Анкара, с 55 гласували, и в Бурса – с 85 гласували.

Изцяло са обработени всички секционни протоколи от страната, потвърди тази сутрин Троянов. Няма промяна към момента на обявените в 2.30 часа резултати след обработката на протоколите от районните избирателни комисии.

Данните сочат съотношение 60,66 на сто гласоподаватели, отговорили с “да”, и 37,93 на сто, отговорили с “не” на националния референдум.

Недействителните бюлетини са 1,4 на сто. Най-големият процент на гласоподаватели, дали отговор “да” на референдума, са в област Плевен – 82,55 на сто, и в Търговище – 72,05 на сто.

ЦИК ще обяви окончателните резултати от референдума след повторна обработка на протоколите и съпоставка на първоначално и повторно въведените данни, каза Троянов, цитиран от БТА.

Източник:  Dnes.bg

One Comment »

 • Nik said:

  Българите в чужбина не искат нова ядрена централа у нас

  Българите в чужбина са против строеж на нова ядрена централа, показаха официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) по повод първото национално допитване в демократичната история на страната.

  При 100% обработени протоколи, изпратени от дипломатическите мисии и консулства, където гласуват българите, 47,2% са „за“ развитието на ядрената енергетика чрез нова централа. „Против“ са 50,8% от гласувалите. 1,9% пък е броят на недействителните бюлетини.

  От ЦИК уточняват, че в референдума са гласували общо 4,34 хил. българи, живеещи извън страната.

  Източник: investor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.