Home » Избрано, политика

Най-добрата новина в областта на имиграцията от 1986 г. насам?

2013.01.29 Няма коментари
Spread the love

4 демократи и 4 републиканци в Сената се договориха по имиграционната реформа

.

Атанас Ненов,  в. “България Сега”

Януари 28, 2013 (Вашингтон) –  Група сенатори от Демократическата и Републиканската партия (4 демократи и 4 републиканци) се договориха по основни принципи за провеждането на имиграционна реформа, която ще даде път към американско гражданство на 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно.

Разбира се, прокарването на закона през контролирания от демократите Сенат не е гарантирано, а още по-големи са предизвикателствата в Конгреса, който е доминиран от републиканците.

Освен предоставянето на гражданство, предложеният от сенаторите закон ще увеличи сигурността на границите, ще позволи на повече временни работници да останат в страната и ще търси отговорност от работодатели, които наемат нелегални имигранти. Предстоят месеци на трудни политически преговори, но законодателите са оптимисти, че тази година шансовете за успешна имиграционна реформа са много по-големи.

Сенаторът Чарлз Шумър от Ню Йорк потвърди, че: “Според анкетите никога не е имало по-голяма подкрепа за имиграционна реформа”.

“Републиканската партия губи подкрепата на испаноговорящите граждани. Обама имаше 71% от латино гласовете, в сравнение с 27% за републиканеца Мит Ромни.” Така аргументира подкрепата си за имиграционната реформа сенаторът Джон Маккейн от Аризона.

Очаква се президентът да подкрепи инициативата на сенаторите по време на събитие в Лас Вегас във вторник, според служители в администрацията. Той ще очертае подробно своята визия за реформиране на законите за имиграцията в страната, въз основа на имиграционния му “план”, публикуван за първи път през 2011 г.

Този план се фокусира върху четири ключови области: път към гражданство за 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ, подобряване на граничната сигурност, преразглеждане на законите за имиграцията и по-лесна система за проверка на правния статут на работниците.

Подобно на проекта на президента, Сенатът призовава за път към гражданство за нелегалните имигранти, които вече са тук, но сенаторите искат създаването на тази пътека да зависи от осигуряването на границите и по-доброто проследяване на хора, пребиваващи в САЩ с визи.

Ако инициативата на сенаторите се окаже неуспешна, Барак Обама има готовност да изпрати свой проект за имиграционна реформа за разглеждане и одобрение от Конгреса и Сената.

В знак на предстоящите предизвикателства, предложението на сенаторите за имиграционна реформа бе посрещнато хладно от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл от Кентъки.

“Тези усилия са твърде важни, за да се прави споразумение в една задна стая и да се изпраща на пода с ултиматума “приемете го или го забравете”, каза Макконъл. “Това трябва да се обсъди на двупартийна основа, като се включат идеи от двете страни на пътеката.”

На пода на Сената сенаторът Джеф Сешънс от Алабама каза: “Никой не трябва да очаква членовете на Сената просто да подпечатат, каквото Групата се събра и реши.”

Лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд – демократ от Невада, аплодира споразумението и каза: “Ще направя всичко по силите ми, за да бъде успешна тази инициатива за имиграционна реформа.”

Външни групи, включително латино организации, одобриха споразумението на сенаторите, но някои бяха по-предпазливи в оценките си.

Ричард Трамка, президент на AFL-CIO, заяви следното: “Изискването към нелегалните имигранти да предоставят доказателство, че работят, може да изключи милиони работници, които не могат да го докажат, тъй като работят като независими контрактори”.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.