Home » Избрано

Новият US посланик: България има авторитарно правителство, сплашват се журналисти

2013.01.10 Няма коментари
Spread the love

vb75_cover

В интервю за българското списание на английски език Vagabond новата американска посланичка у нас Марси Рийс споделя, че е чувала за сплашване на журналисти в България. “До мен е достигала информация за сплашване на журналисти, което води до налагане на автоцензура”, споделя щатският дипломат. “Журналистиката трябва да бъде отговорна, тя трябва да разследва корупцията”, добавя посланикът на САЩ в България.

Марси Рийс твърди в интревюто, че България е обхваната от тежка икономическа криза, а правителството ни било авторитарно, но никога до сега отношенията между България и САЩ не били по-добре. Двете държави работели успешно по следните въпроси – организирана престъпност, борба с тероризма и защита на интелектуалната собственост.

Дипломатът твърди, че България е почти на дъното в Европа по свобода на словото.

“Медиите са четвъртата власт. Журналистите трябва да бъдат отговорни, обективни и точни. От друга страна, те трябва да бъдат свободни да пишат за каквото си изберат, а чувам за сплашване на журналисти, което води до автоцензура”, – казва Рийс пред българското издание на английски.

“България е добро място за правене на бизнес между американски и български фирми. Тя е в ЕС, разположението й е благоприятно. Важно е да работим за създаване на добра атмосфера за предприемачите в България”, акцентира дипломатът.

Изданието описва жилището на новия американски дипломат като скромно и стилно. Българското издание на английски език подчертава, че Марси Рийс само на пръв поглед е дребна жена. Очевидна била силата на волята й, споменава изданието и описва впечатляващата й биография – възпитаник на университета “Джон Хопкинс”, работила в Държавния департамент на САЩ, с 34-годишен опит в Европа, Карибите, Близкия Изток, капацитет по въпросите на националната сигурност, ядрената и стратегическата политика, евроазиатските въпроси, привърженик на идеята за неразпространение на ядрените оръжия. Марси Рийс е била ръководител на мисията на САЩ в Прищина, Косово, посланик в Албания, директор на Службата на ООН по политическите въпроси в Ню Йорк.

 

Източник:    worldtodaybg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.