Home » Избрано

Половината храна в света отива на боклука

2013.01.10 Няма коментари
Spread the love

Близо половината храна в света, или около два милиарда тона, отива на боклука, разкри британски доклад на Института за машинни инженери, предаде Би Би Си.

Изхвърляме храната заради лошо съхранение, изтичане на срока на годност, “изгодни оферти” и всевъзможни капризи на консуматорите.

Според проучването близо 30% от реколтата от зеленчуци във Великобритания изобщо не стига до пазара заради лош външен вид.

Д-р Тим Фокс сподели, че количеството храна, която отива в боклука, е “потресаваща загуба на ресурси”.

Между 30 и 50% от 4-те милиарда тона храна, които се произвеждат годишно в света, отиват на боклука. Половината от храната, която се купува в Европа и САЩ, се изхвърля, доказва още изследването.

“Количеството храна по света, която не се употребява, а отива на боклука, е потресаващо. Това е храна, която може да бъде използвана, за да нахраним нарастващата популация и тези, които умират от глад в днешно време”, заяви д-р Фокс.

“Това също е ненужна загуба на земя, вода и енергийни ресурси, които са използвани за продукцията, процеса и дистрибуцията на тази храна”, продължава специалистът.

“Причините за тази ситуация са разнообразни –  лоши инженерни и земеделски практики, недостатъчен транспорт и лоши условия за съхранение на стоките. Другата страна са супермаркетите, които искат да продават само перфектни на външен вид хранителни продукти и насърчават клиентите да купуват прекалено голямо количество от стоки, които са на промоция – от типа: купуваш едно, получаваш две”.

“Ако живеете в развиващия се свят, загубите са в началото на веригата. Т.е. проблемът е между полето и пазара”.

“В големите и вече добре развити икономики причина за загубите са лоша маркетингова политика и лошо поведение на консуматора”.

Докладът разказва още, че голямо количество вода – около 550 милиарда кубични метра, са били използвани, за да се поливат култури, които след това не са консумирани изобщо.
Търсенето на вода за производството на храна през 2050-та ще достигне 10-13 трилиона кубични метра.

Прогнозата на Организацията на обединените нации е, че през 2075-та година ще има още около 3 млрд. гърла за хранене, тъй като населението на света ще стане около 9,5 млрд. Души.

“Инженерите играят главна роля за предотвратяването на тези хранителни загуби, тъй като могат да измислят по-ефективен начин за отглеждане, транспортиране и съхранение на различните продукти”, добави Фокс.

“За да се случи това, правителствата и организациите като ООН трябва да работят заедно, за да помогнат да бъде променено мисленето на хората за изхвърлянето на храна и да бъдат изкоренени прахосническите практики на фермери, производители, супермаркети и клиенти”, завършва специалистът.

Източник:   Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.