Home » Избрано

100 богаташи могат да сринат бедността

2013.01.21 Един коментар
Spread the love

По изчисленията на Oxfam чистият приход на златните 100 за 2012 г. съставлява 240 млрд. долара. Снимка: EPA/БГНЕС

Според британската благотворителна организация Oxfam през миналата година 100-те най-богати жители на планетата са спечелили достатъчно, за да бъде преодоляна завинаги бедността в света, предаде Би Би Си, цитиранa от БГНЕС.

Всъщност дори и 25% от доходите на свръхбогатите биха спасили от нищета тънещите в немотия жители на земята, твърдят от организацията. По изчисленията на Oxfam чистият приход на златните 100 за 2012 г. съставлява 240 млрд. долара. В същото време най-бедните по света изкарват по 1,25 долара на ден.

В навечерието на откриващия се следващата седмица Световен икономически форум в Давос британската благотворителна организация призовава едрия бизнес да положи всички усилия за борба с неравенството и бедността. През последните 20 г. доходите на 1% от най-богатите жители на земята са се увеличили с 60 на сто. В свой доклад под заглавие “Стойността на неравенството: как невероятното богатство и екстремно високите доходи вредят на всички” Oxfam твърди, че сегашната икономическа система трябва да бъде реформирана така, че да работи в интерес на цялото човечество.

Сред предложенията на организацията към форума в Давос са: закриване на “данъчните оазиси”, установяване на минимално глобално ниво на корпоративния данък, увеличаване на инвестициите за развиване на обществените услуги.

 

Източник:  Dir.bg

One Comment »

  • Георги Бакалов said:

    Ако бедността беше само въпрос на преразпределение на богатствата, изчисленията на въпросната фондация можеше и да имат “спасителна” стойност. За жалост, това не е така и всеки занимавал се задълбочено с проблемите на Системичната бедност, знае това. Правителствата на най-бедните страни са едни от най-корумпираните и те с голяма радост биха приветствали 25% от доходите на 100те най-богати…в техните собствени джобове!!! Това за жалост е факт, което ме навежда на мисълта, че тази фондация е left leaning.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.