Home » Избрано

Т.нар. фискална скала е заплаха за САЩ и света

2012.12.08 Няма коментари
Spread the love

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази притесненията си от фискалната скала, срещу която в момента американските лидери търсят решение, предаде АФП.

По думите на Лагард, комбинацията между по-високи данъци и съкращения на разходите, която се задава през януари, може да унищожи растежа на САЩ.

Терминът за фискалната скала (fiscal cliff) е въведен от директора на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и с него се означава прогнозираното голямо понижение на бюджетния дефицит на САЩ през 2013 г. чрез серия от увеличения на данъците и съкращаване на разходи, които влизат в сила автоматично от следващата година.
“Тази несигурност се отразява и на мястото на страната в света, тя не е само политически или идеологически проблем”, заяви тя.

Американският президент Барак Обама е решен до Коледа да бъде преодоляна т.нар. “фискална скала”.

Той призова демократи и републиканци в Конгреса да работят заедно по проблемите и да намерят решение в близките седмици.

“Искам да е ясно на всеки, че тук не става въпрос само за числа. Тези важни решения ще засегнат милиони семейства в цялата страна.”, подчерта държавният глава. Поради липсата на съгласие между демократи и републиканци до края на годината, в сила автоматично влизат бюджетни съкращения и увеличение на данъците, които имат за цел да намалят американския публичен дефицит, но рискуват да навредят на крехкото възстановяване на американската икономика и оттам на световната икономика, която все още не се е съвзела от кризата.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.