Home » българи зад граница, Е-Списание

Потвърдена присъда над българи в Сърбия по закон от времето на Тито

2012.12.05 Няма коментари
Spread the love

Паметникът на Левски в Босилеград. На снимката вляво, до стъкления портал, може да се види постоянно окаченият сръбски национален флаг, който е досами паметника.

Висшият съд по нарушения в Ниш е отхвърлил на втора инстанция като неоснователна жалбата на Демократичния съюз на българите в Сърбия и на председателя му Драголюб Иванчов, с което е била потвърдена присъдата на Основния съд във Враня, с която Демократичния съюз на българите и г-н Иванчов са били осъдени на обща парична глоба от 1000 евро.

Делото е било заведено преди две години по несъществуващия Закон за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ, и употреба на образа и името на Президента на Републиката Йосип Броз Тито. То е свързано с това, че по време на протестен митинг във връзка с годишнина от Ньойския договор на 27.11.2010 г., до паметника на Левски в Босилеград покрай българското не било изтъкнато и сръбското знаме. Тази присъда е издадена и потвърдена и въпреки факта, че на няколко крачки от паметника на Левски в този български град в Сърбия сръбският национален флаг стои непрекъснато.

Еврочикаго

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.