Home » Е-Списание

Чавдар Янев: Има корупционна симбиоза между монополите и правосъдието

2012.12.05 Няма коментари
Spread the love

Вече пети ден един гражданин на София живее на палатка пред сградата на Висшия съдебен съвет. Осмелилият се да се изправи срещу несправедливостите на системата Чавдар Янев е обявил и гладна стачка. Съдебната одисея на Чавдар и съпругата му Латинка започва преди повече от 11 години, когато те започват да съдят и успяват да осъдят „Топлофикация – София” за това, че в дома им няма 7 радиатора, а само 4 – и съответно не дължат на топломонополиста  пари като за 7. Докато тече обжалването за броя на радиаторите обаче, „Топлофикация” ги осъжда, и то на няколко пъти, за стари задължения по бърза процедура. По-късно семейството осъжда софийския ТЕЦ да плати само 100 лева, защото Чавдар и Латинка не искат данъкоплатците да плащат за техния иск. Дружеството не само не плаща, но и продължава да чака семейството да плати старите несъществуващи дългове. Основното искане на Чавдар Янев и причина за неговата гладна стачка е да има равнопоставеност – след като държавните или общински дружества могат да осъдят един гражданин по бърза процедура за ден-два, то и обикновеният човек да има такава възможност. По информация от граждани, които подкрепят Чавдар Янев в неговия протест, на третия ден от стачката му излезли някакви хора от сградата на ВСС и му предложили 10 000 лв., за да я прекрати. Янев отхвърлил това предложение с възмущение.

——————————————

“Не може хората да се съдят на конвейер като животни, а когато човек съди монополисти просто да го изстискват – всичките му финанси и нерви, защото се е осмелил да съди системата”. Това казва пред БГНЕС Чавдар Янев, обявил гладна стачка в знак на протест срещу неправдите в българската съдебна система.

Дори първият сняг не е прекършил Чавдар, който вече четвърти ден е пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) само с тънките стени на палатката му между него и студа и вятъра. Той е участвал в много от протестите през лятото, но това е първата му самостоятелна акция. “Защото имам сериозен проблем с Топлофикация, който прерасна в проблем със законите в България. Защото има корупционна симбиоза между монополите и правосъдието”, обясни протестиращият.

Янев и съпругата му съдят столичната “Топлофикация” в продължение на почти 12 години в опит да докажат, че нямат 7, а 4 радиатора, докато в същото време дружеството успява на няколко пъти да ги осъди по бързата процедура. В крайна сметка семейството осъжда компанията да плати само 100 лева, за да не товарят останалите потребители с покриване на иска. Дружеството не само, че не плаща присъдените 100 лв., но и продължава да търси от семейството старите му несъществуващи дългове.

Освен морални и финансови щети съдебните производства на няколко пъти довеждат и до заплаха за живота на Янев. “Аз тук съм в по-голяма сигурност, отколкото в къщи, защото нещата излязоха извън контрол след делото. Накрая завършиха с нападение, побой над мен и жена ми, нападение в къщи, законна самоотбрана и познайте кой беше арестуван. Аз”, разказа той. Преди едно от нападенията Янев е чул думите “Това е поздрав от Топлофикация”. В момента той води дело и заради тези нападения.

Според Янев случилото се с него е масова практика в съдебната система. “На мен ми отне 12 години да докажа една елементарна грешка във фактурите на “Топлофикация”. Не може 12 години някой да взима заплата и да не свърши работа за 5 стотинки. Чиновникът в един момент не се контролира, а постоянно се нарушава основния закон – Конституцията”, заяви той. “Моите права не са застрашени, аз съм си ги опазил и се държа със зъби и нокти за тях”, допълни Янев с гордост в гласа си.

Инициативата на Янев получи снощи подкрепата на около 50 граждани, които застанаха редом до него със запалени свещи в ръце пред сградата на ВСС. Входът на сградата протестиращите облепиха с червени ленти с надпис “Не работи поради некомпетентност и корупция”. Няколко ленти бяха залепени и по колоната, на която е закачена табелата на ВСС, а върху тях бяха изписани думи като “Гнило”,”Садизъм”, “Мафия”, а самият Янев добави думата “Геноцид”. Цялата ситуация беше обобщена от саркастична шега на един от протестиращите: “Няма да пишем само във Фейсбук, ще пишем и по стената на ВСС. Скоро ще постнем и на Стената на плача”.

Към инициативата на Чавдар Янев се присъедини и движение ДНЕС, което ще започне верижна гладна стачка. В нея ще участват доброволци, които ще могат да застъпят за известно време вместо него пред сградата на ВСС, а първото име в списъка е това на един от лидерите на движението – Анжелика Цокова. /БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————–

Латинка Георгиева, съпруга на протестиращия Чавдар Янев:

“Всеки български гражданин да може да се позове на прецедента „Георгиева и Янев” за да спре монополния тормоз срещу него и семейството му”

Из Конституцията на Република България

Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.

Чл. 6 (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

На основание чл. 6 (2) от Конституцията на Република България спрете делата на Монополите и единствените им посредници срещу гражданите на България за срок от 11 години 10 месеца и 5 дни. За толкова време Георгиева и Янев осъдиха Топлофикация. Всеки български гражданин да може да се позове на прецедента „Георгиева и Янев” за да спре монополния тормоз срещу него и семейството му.

Морално ли е гражданите да доказват правата си с години, а тях да ги съдят за един ден, дори без да знаят за това?

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.