Home » Авторски страници

Нов протест срещу промотиращо добива на шистов газ събитие

2012.12.10 Един коментар
Spread the love

Сагата с опитите за одобряване на добива на шистов газ в България изглежда продължава. Последно в тази връзка е организирано от Българският енергиен форум в хотел „Шератон“ в София събитие, промотиращо добива на шистов газ, което е под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Въпреки мораториума за шистовия газ, който българският парламентът прие тази година след много силен граждански натиск, лобирането за такъв добив продължава с пълна сила. Това поражда нови притеснения и ще доведе до нови протести.

Публикуваме по-долу Декларация на Гражданска Инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване, както и един призив, обясняващ основанията, датите и мястото на организираните протести.

.

–––––––––––––––––––

 

До г-н Бойко Борисов,

Премиер на Република България

До г-жа Цецка Цачева

Председател на 41-то Народно събрание

До Министерски съвет

До г-н Диан Червенкондев

Председател на Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда в Парламента

До г-н Яне Янев

Председател на комисията по конфликт на интереси

До г-н Константин Пенчев,

Омбудсман на Р. България

До Главна Прокуратура на Р. България

.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

.

Във връзка предстоящото провеждане на поредната лобистка инициатива на „Български енергиен форум” на 11 и 12 декември 2012 г. в Шератон София Хотел Балкан, под патронажа на министър Делян Добрев и с участието на председателя на “Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда” в Парламента г-н Диян Червенкондев, председателя на „Комисията по околна среда и води” и член на предходната комисия г-жа Искра Михайлова, и български евродепутати, заявяваме следното:

– Участието на гореизброените лица е явна проява на търговия с влияние и опити за манипулиране на общественото мнение, поради факта, че вторият ден от програмата на форума е директна рекламна кампания на забранената у нас технология хидравличен разрив или фракинг;

– Призоваваме да бъде поискана оставката на министър Делян Добрев и изваждането на двамата депутати – Диан Червенкондев и Искра Михайлова – от състава на Временната комисия за добри практики в парламента, поради небезпристрастното им отношение към темата Шистов газ и явните им опити за манипулиране на общественото мнение, внушавайки одобрение от името на представяните от тях комисии, без реално да има такова;

– Държим да бъде потърсена сметка на всички участници, които са държавни служители или на изборна длъжност, за връзките им с компаниите-спонсори и организаторите на форума, и за това в качеството си на какви се появяват на подобно спорно събитие, което засяга тази особено чувствителна за българския народ тема, по такъв манипулативен и едностранчив начин.

– Настояваме за оставката на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, поради неизготвения доклад по темата, който Премиерът г-н Борисов поиска лично от нея още през месец ноември м.г., както и поради пълното мълчание на оглавяваното от нея министерство по отношение на спорната технология, въпреки високия обществен интерес и изобилието от научни данни и факти за вредите от фракинга върху околната среда и здравето на хората, защитата на които е работа на повереното и Министерство.

– Само преди месец на същото място бе проведен още един форум, организиран от „Движение за енергийна независимост” /повечето участници в ДЕН и БЕФ са едни и същи лица/, след което кметът на гр. Нови Пазар се появява на общинска сесия в ролята на рекламен агент на компания “Шеврон”, въоръжен с рекламен диск, като се опитва да тиражира внушения, че технологията хидрофракинг е безопасна, и да агитира в гр.Нови Пазар да се отвори офис на спорната компания. За тези му прояви искаме разследването му за търговия с влияние.

Във връзка с тези факти желаем да заявим следното:

Българските граждани не са променили становището си, че технологията е изключително опасна, не подлежи на контрол и регулации, и практикуването и у нас неминуемо ще нанесе непоправими щети на водата, земята, околната среда, здравето и живота на хората и животните.

Доказателствата за това през последната една година не само не са намалели, а лавинообразно се увеличават. Отказът да се публикуват на страницата на Народното събрание научните становища на наши и чужди учени срещу използването на тази технология, депозирани в Парламента още през м. май тази година, допускането на презентации с неясно финансиране в сградата на Парламента, единствено в полза на фракинга, и изявленията, че Народното събрание няма бюджет, за да финансира присъствието на посочени от нас учени, които да представят доказателства за вредите от тази технология, показва, че нашите депутати не са запознати с вредите, или тенденциозно отказват да се запознаят с тях. Вече почти цяла година Комисията за добри практики към Парламента, ръководена от г-н Червенкондев, се занимава единствено с опити за сваляне на забраната върху фракинга и не е предприела никакви действия за изготвяне на нормативна база и регулации в областта на конвенционалните добивни дейности, което трябваше да бъде нейната цел.

Припомняме, че от текста на Резолюцията на Европейския парламент относно въздействието върху околната среда на дейностите по извличане на неконвенционални залежи на газ, гласувана на 21 ноември т.г. в Страсбург, става пределно ясно, че за евродепутатите технологията е спорна, отпадъците от нея – особено опасни; признават се рисковете от замърсяване на води, почви, въздух; рисковете от земетресения, слабият контрол и незадоволителните регулации. В резолюцията се призовава:

„…в определени чувствителни и особено застрашени зони, като например в и под санитарно-охранителни зони, определени за извличане на питейна вода, както и във въгледобивните райони, хидравличното фрактуриране принципно да се забрани“!

Констатациите, въпреки неприетата повсеместна забрана на технологията на територията на Европейския съюз, не само не противоречат, а потвърждават още веднъж становището на българските граждани от преди една година. България е член на Европейския Съюз, така че изводите касаят и нея!

Заявяваме, че ще тълкуваме всякакви опити за внушения в посока вдигане на съществуващата забрана като опит за измама на българския народ и прокарване на лобистки интереси, и се надяваме, че няма да се налага да се хаби повече човешка енергия по улиците, само за да се потвърди още веднъж мнението на българина срещу употребата на технологията хидрофракинг, ясно изразено с петиция, подкрепена от близо 51 500 човека и отделно още една, подписана от още 8000 човека, депозирана в Европейския парламент и още веднъж потвърдена с Резолюцията на този парламент.

Желаем да изпратим ясно послание на компаниите, които се опитват да упражняват натиск и използват всички позволени и непозволени методи, за да влияят върху управляващите у нас: Вие сте нежелани в България, а действията ви представляват намеса във вътрешните работи на нашата държава, и в никакъв случай не са в полза на българския народ! Крайно време е да се съобразите с нашето мнение и да прекратите изяви, които будят народното недоволство!

 

10.12.2012 г., гр. София

Гражданска Инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване

.

––––––––––––––––––––––––––––

ДРЪЗКА ЛОБИСТКА ПРОЯВА, СПОНСОРИРАНА ОТ „ШЕВРОН“, „МЕЛРОУЗ“ И ПР.

Приятели,

С общи усилия в началото на годината извоювахме налагането от Българския парламент на БЕЗСРОЧНА ЗАБРАНА върху използването на технологията хидрофракинг при добива на шистов газ.

Преди дни премиерът Борисов потвърди, че отмяната на мораториума за шистовия газ не стои на дневен ред, докато не бъде изобретена нова, безвредна технология, която безрезервно, „с две ръце“ да бъде приета от всички, загрижени за природата на България.

Затова – в условията на така действащата безсрочна забрана – е толкова голямо и изумлението ни от факта, че Българският енергиен форум организира в залите на петзвездния хотел Шератон събитие, промотиращо добива на шистов газ, и то под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

И, ако присъствието сред спонсорите на събитието на компании като скандално известната „Шеврон“ е обяснимо, то за нас е непонятно и във висша степен неприемливо участието на председателите на Комисията по околната среда и водите – Искра Михайлова, и на Комисията за добри практики, а.к.а. за шистовия газ, – Диан Червенкондев. Какво е логичното обяснение за това присъствие на председателите на двете парламентарни комисии, от чиито становища зависи съдбата на мораториума върху шистовия газ?! И не са ли бъдещите им становища предизвестени?!
Едно време поне канеха или водеха лобистите на изслушване в Парламента, сега парламентаристите сами отиват на крака при лобистите…

В крайна сметка подобно шизофренно отношение от страна на държавните институции към един и същ особено чувствителен за обществото ни въпрос, освен недоумение, буди основателна тревога и негодувание… Ние не можем да стоим безучастни пред това нагло предизвикателство, пред такава една обидна за народа ни кулминация на лобистките прояви, залели страната ни в последно време – във възхвала на шистовия газ като енергийна панацея.

Затова нека излезем масово на протест пред хотела, приютил скандалния форум, и за сетен път да изразим решимостта си да отстояваме наложената от Парламента Безсрочна Забрана върху проучването и добива на шистов газ у нас! Защото единствената технология за неговото извличане от земните недра понастоящем е разрушителният и вреден за околната среда метод хидравлично разбиване. Въпреки опитите обществото да бъде заблудено, че съществуват и други високоефективни и безопасни методи за добив на газ от шисти, такива към настоящия момент просто няма.

Нека заявим на висок глас своето категорично НЕ! на хидрофракинга! Вярваме, че ще бъдем чути и разбрани правилно от участниците във форума и всички останали компании, които смятат, че скоро ще могат да пренесат вандалските си методи за добив на шистов газ на българска територия… Основното ни послание все пак е към управляващите – нека бъдат така добри да спазват гласуваните от самите тях разпоредби!

Надяваме се с края на тази година да приключат и опитите за въвеждане на хидрофракинга у нас. За да не се налага да посрещаме новата година, когато ще отбележим и годишнината от последния грандиозен наш протест, събрал повече от 6000 души в цялата страна, с още по-масов и не толкова мирен и ведър протест!

Събитието е съгласувано със Столична община.

Протестът е предвиден да се проведе през двата дни – 11 и 12 декември от 08:30 ч.

ВАЖНО Е МАСИРАНОТО НИ ПРИСЪСТВИЕ поне от 08:30 до 09:00 през първия ден!
А най-вече, на 12-ти декември сутринта по същото време, тъй като целият втори ден е посветен на темата Шистов газ.

Иначе мястото пред хотела е ангажирано за простестите ни до 21:00 ч. през двата дни – кой когато може, нека намине пред „Шератон“ с плакатче…

Все пак се надяваме здравият разум да надделее и сред организаторите, и сред българските държавни институции, и вторият ден, предвиден за пропагандиране на ползите от шистовия газ и неговото светло бъдеще у нас, просто да отпадне от програмата!

 

Група във Фейсбук „ВЪН „CHEVRON“ ОТ ШЕРАТОН И ОТ ДОБРУДЖАНСКИ РЕГИОН!

One Comment »

 • Mariana said:

  Свидетели сме на поредна лобистка акция и натиск относно добиването на шистов газ в България

  http://www.focus-news.net/?id=n1727433

  „Свидетели сме на поредна лобистка акция и натиск относно добиването на шистов газ в България. Това каза пред журналисти Мариана Христова – една от протестиращите днес пред столичния хотел „Шератон”, където се проведе енергийна конференция, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Десетина протестиращи изразиха несъгласието си за добив на шистов газ у нас чрез технологията хидрофракинг.
  Христова заяви, че в рамките на временната парламентарна комисия за обсъждане на добрите практики във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда е установено, че в страната няма нормативна база дори при конвенционалните сондажи. „Независимо от нашите усилия и добро желание да преговаряме и да говорим по въпроса за регулации в областта на конвенционалните добиви, резултат от тази комисия нямаше никакъв. Тя се превърна в една политическа говорилня и ние сме свидетели само на един единствен опит, чиято цел беше да падне забраната, която имаме наложена, но не и да се промени нещо в посока – регулации, контрол, нова структура, която да се занимава с добивните дейности”, обясни Христова.
  „Върха на всичко беше представянето на лобистки компании и в парламента, и в хотел „Шератон” преди месец. Тогава кметът на Нови пазар, въоръжен с диск на Шеврон, се опита да направи заседание на Общинския съвет на Нови пазар, на което да предложи независимо от забраната, да се отвори офис на фирма „Шеврон” в град. Протестиращите са успели да спрат тази презентация. Още не е затихнал скандалът от Нови пазар, сме свидетели на поредната лобистка акция и поредният лобистки натиск”, заяви протестиращата. По думите й спонсори на днешната енергийна конференция в София са компаниите „Шеврон” и „Мелроуз”, както и Британското посолство. „Те през цялото време се опитват да внушат на гражданите, че тази технология е безопасна, пренебрегвайки резолюцията на Европейския парламент, която излезе с еднозначни констатации, независимо, че не пожела да наложи пълен мораториум в цяла Европа, нейните изводи бяха не по-различни от нашите – спорна технология, предизвиква земетресения, замърсява. Препоръката, която ЕП даде, е да не се прави фракинг в области, в които има вода – подземна, надземна, или въглищни пластове. Нещо, което при нас е изцяло в Добруджа и на местата, където те са взели парцели за експлоатация. Върхът на цялата тази история е, че този форум е обявен под патронажа на министъра на икономиката Делян Добрев, с участието на председателя на спорната комисия Диан Червенкондев и председателят на парламентарната комисия по околна среда Искра Михайлова.“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.