Home » Авторски страници, българи зад граница

Отново за здравните осигуровки на българските граждани в чужбина

2012.12.11 Няма коментари
Spread the love

В Еврочикаго често сме публикували материали във връзка със здравните осигуровки в България на българските граждани, живеещи в чужбина. Ето някои от публикациите:

12 януари 2010 г. Махат здравните осигуровки за гурбетчиите

юли 2012 г. – И финансовият министър Дянков е без здравна осигуровка

септември 2012 г. – Стига са плащали здравни осигуровки българите в чужбина

ноември 2012 г. – Начин за освобождаване от здравни осигуровки за българските граждани в чужбина

Тъй като на 31.12.2012 г. изтича срокът, в който българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски в България и за стари периоди, ето най-важното от публикуваното до днес:

От Националната агенция за приходите разясниха как става освобождаването за минали периоди – за целта трябва да се подаде декларация и заявление за напускане на страната. Най-лесният начин е това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.

От приходното ведомство предупреждават, че в декларацията трябва да се посочи конкретна дата за напускане на страната, а не само година и месец.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др.

Стъпките, които е направил един българин, живеещ в чужбина (Испания), Пеци Петров, за да се освободи от плащането на здравни осигуровки в България (така както, сам ги е описал), са:

1. Трябва да попълните декларация и заявление, които можете да изтеглите от:
http://www.nap.bg/news?id=1496

2. Влизате на страницата на НАП: http://www.nap.bg/page?id=24

и трябва да намерите точният пощенски адрес на съответната териториална дирекция на НАП, попълвайки областния град, по вашия постоянен адрес в България, в падащото меню. Преписвате си точния пощенски адрес, отивате в пощата и изпращате, с препоръчано писмо на съответния адрес, двата документа.

Може да се свържете с НАП на имейл адрес: [email protected] или по телефон като изберете +359-70018700.

Уебстраницата им е: www.nap.bg

————————-

Свързахме се от Чикаго с Националната агенция по приходите (НАП) и ето какво ни написаха те (отговорът се публикува без редакторска намеса) :

В отговор на Вашето запитване следва да Ви уведомим,че съгласно последните изменения на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които влизат в сила от 01.януари.2012 година:

Лицата, отговарящи на условията по чл. 40а от ЗЗО (български граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до НАП), които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., но не са подали предварително заявление, могат да подадат заявлението в срок до 31 декември 2012 г. Към заявлението лицата прилагат декларация по образец, изготвена от Националната агенция за приходите, за датата на напускане на страната.

Заявлението и декларацията се подават в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите лично, чрез упълномощено лице, по пощата или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя придобит от български лицензиран доставчик на електронни подписи.

В електронната поща на ИЦ на НАП не се приемат, подават и издават входящи номера на декларации , уведомителни писма , заявления и каквито и да е официални документи.Можете да подадете документите по горе описаният начин, но в електронната поща на компетентната ТД на НАП по постоянен адрес на физическото лице за България използвайки квалифициран електронен подпис на подателя придобит от български лицензиран доставчик на електронни подписи. Предоставяме Ви линк към контакти за всички ТД на НАП http://www.nap.bg/page?id=24 .

Заявлението и декларацията ще можете да намерите и изтеглите от сайта на НАП http://www.nap.bg/, тук приложения линк http://www.nap.bg/news?id=1496

По този начин се дава право на всички български граждани, макар и не подали заявление преди напускането на страната да се освободят от задължение за внасяне на здравно осигурителни вноски от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година ако са пребивавали в чужбина повече от 183 дни през съответната календарна година. Лицата които са подали заявление преди напускането на страната не следва да подават отново такова за следващи периоди.

Периодите на влизане и излизане от страната преди 2007 година можете да видите от международният си паспорт

Промените в нормативната уредба не се отнасят за лица, които се осигуряват за периодите след 01.01.2007 в страни членки на ЕС. Тези лица, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. По тази причина те не са задължено осигурени в НЗОК лица и съответно нямат задължение от което да се освобождават по реда на чл. 40а от ЗЗО и. Лицата покриват периодите си без данни за здравно осигуряване в България след завръщането си в страната и представяне на документ издаден съгласно регламентите за координация на системите за социална сигурност от администрацията в страната членка в която са се осигурявали.

Сроковете за подаване на заявлението и декларацията по §19п са 01.01.2012-31.12.2012година.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.