Home » Избрано

Ени Радилова: България ще е новият Холивуд

2012.12.07 Няма коментари
Spread the love

Бившата адреналинка в „Господари на ефира“ Ени Радилова от няколко години живее и работи в САЩ. Пред сп. „Блясък“   тя споделя, че е осъществила мечтата си да стане актриса, както и, че не би играла само в лошо написани сценарии. Какво разказа още тя може да се види в интервюто й за това издание.

.

Евгения (Ени) Радилова. Снимка: bliasak.bg

– Ени, от колко време вече живееш в Щатите?  

– В Америка съм от седем години. Не мога да повярвам колко бързо лети времето. Но се чувствам много добре и съм щастлива и благодарна за всеки един миг, който съм имала досега.

– Кое те накара да заминеш за Америка? Не видя ли перспектива в България за начинанията си?

– Получих зелена карта, когато бях на 20 години, благодарение на творческите професии на родителите ми. Беше подарък от моето семейство и съдбата. Не, че някой ме накара, по-скоро имах шанс да изляза от България и да видя света. Обичам България, но още повече обичам да пътувам и да видя колкото може повече от света.

– Ти беше най-популярна, именно когато реши да заминеш за Щатите. Защо не се възползва от популярността си тук, за да реализираш амбициите си?

– За мен не е важна само популярността. Аз се опитвам да реализирам амбициите си всеки ден от моят живот, независимо къде съм и с какво се занимавам. Истината е, че колкото повече видя, толкова повече ще науча. Тук има хора от всяка точка на света и те всички са много добри. Конкуренцията е голяма, но това е най-голямото училище.

Eни в „Господари на ефира“

– Поддържаш ли все още контакти с бившите ти колеги от „Господари на ефира“? Разбрах, че и колежката ти Теди живее и работи в Америка, виждате ли се?

– Разбира се, че поддържам контакти с „Господарите“. За съжаление не е толкова, колкото ми се иска, защото сме доста далече едни от други, но аз следя от време на време предаванията и им желая от все сърце още много, много години в ефир. С Теди се виждахме няколко пъти, но оттогава не сме се чували… И на нея й желая всичко най-прекрасно и се надявам да се видим следващия път като дойде тук.

– Трудно ли е за една българка да се реализира като актриса в Холивуд?

– Трудно е не само за българка, а за всеки актьор да се реализира в Холивуд. Това е, защото те са върхът на стълбицата, но прекрасното е, че тук си много близо до това и имаш възможност да се изкачваш по нея.

– Според някои акцентът ни е проблем за добри роли?

– Мисля, че добри роли не се определят по това дали имаш акцент или не, а как играеш и дали това докосва публиката. Истината е, че с акцент няма да можеш да изиграеш американски роли, но сега тук е модерно да имаш акцент. Аз мисля, че ще успея с това, което съм.

– Поддържаш ли контакт с други популярни българи, които са в Америка?

– Тук има много прекрасни българи от всякакви среди. Често Българското консулство с генерален консул Радослав Точев организира събития, за да събира всички наши артисти в Ню Йорк. Например, аз изиграх една постановка, която моята театрална компания Dare To Speak Productions продуцира миналата година. Господин Точев ни покани да гостуваме и изиграем постановката на българските зрители в Ню Йорк. Също така работя с Мая Праматарова, Христо Христов, Тони Наумовски и много други талантливи и прекрасни българи.

Радилова в пиесата на Лорка „Кървава сватба”. Снимка: bg-newyork.com

– Сбъдната мечта ли ти е да работиш като актриса?

– Да. Цял живот съм искала да играя. Още, когато майка ми Силва Аврамова ме водеше от ранна възраст, почти пеленак, да гледам нейните представления в театър „Сълза и смях“. Също така заобичах филмите покрай участието във филмите на баща ми от малка. Те ми показаха и ме потопиха в света на театъра и киното и оттогава следвам техния път.

– Бързо ли успя да получиш първия си ангажимент? Какъв беше той?

– Първите две години почти не търсех актьорски ангажименти. Концентрирах се над английския, защото не знаех добре езика като заминах. Тогава работех главно като модел. След това влязох в Академията The American Academy Of Dramatic Arts, където учех три години. Там участвах в пет големи постановки, но те бяха част от Академията. След завършването вече бях готова да започна работа. Първият ми ангажимент беше Off Broadway, където участвах в пиесата на Лорка „Кървава сватба“. Аз изиграх ролята на Булката. Това ми донесе много успех и ми даде прекрасен старт на това, което се случи след това.

– Разбрах, че си се снимала във филм на ужасите. Всеки актьор ли в Холивуд  има по един такъв филм зад гърба  си, който е задължителна част от биографията му?

– Не знам дали е задължителна част от биографията, но аз като актьор се интересувам от всякакъв жанр филми.

– Играла си роли на мюсюлманка, на циганка… Има ли образ, в който не би се превъплътила?

– Не бих играла в лошо написани сценарии.

– С кои от големите актьори си се снимала и с какви впечатления  си останала от тях?

– Работила съм с доста известни личности досега и всеки един от тях има различен подход към професията и ролята, която играе. Снимала съм и съм играла с актьори като Lorrian Serrabian, Джери Мац, Джой Франц и други актьори от Бродуей. Във филмите и телевизията с Маришка Харгитей, ICE T, Ейдриан Куийн, Джони Лий Милър и други. Всички те имат различен подход и това е едно от най-вълнуващите неща в нашата работа. Новите хора и новите връзки, които правите пред камерата един с друг.

– Докъде стигат мечтите ти свързани с киното и телевизията?

– Не спирам да мечтая.

Ени в американския сериал „Закон и ред“. Снимка: news.data.bg

– Кино, телевизия или Бродуей?

– Всяко едно усещане е много различно и не бих заменила едното с другото. Тук като че ли е на вълни. Един месец е по-силен и имам повече театрални ангажименти, друг – филми.

– Занимаваш се с изкуства – танцьорка  си, актриса… Къде в цялата тази работа намери сили да се заемеш и с политика? Разбрах, че имаш фирма за политически ангажирани проекти. Защо се зае с това?

– Аз вярвам, че нашето изкуство има силата да образова, трансформира и лекува. Ние се интересуваме от проблеми, които са важна част от заобикалящия ни живот, и какво формира нашето бъдеще. Ние сме разказвачи на истории, които събираме от истинския живот.

– Снимаш се и в чужди продукции, които се реализират в България. Да те очакваме ли скоро отново у нас?

– Снимах се във филма „Спартак“ с Горан Вишнич и Рона Митра, преди да замина за Америка. След това не съм се прибирала за повече проекти, защото тук съм много заета. Но аз имам много идеи за връщане в България и да творя заедно с нашите прекрасни актьори и режисьори.

– Според теб на какво се дължи  фактът, че все повече високобюджетни филми с големи актьори се снимат в България?

– България е невероятно красива страна и за тях финансово е много изгодна. Мисля, че това е прекрасно за България, защото се влизат повече пари във филмовата индустрия. Тук чувам да се говори, че България ще е новият Холивуд.

 

Бел.ред.:  Интервюто се препубликува с леки съкращения.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.