Home » Избрано

Forbes: Как определяме най-влиятелните хора в света

2012.12.07 Един коментар
Spread the love

Какво е общото между президента на САЩ, папата и основателя на Facebook? Всички те са представени в класацията на най-влиятелните хора за 2012 г., според сп. „Forbes“. Това е ежегодна оценка на държавните глави, финансистите, филантропите и предприемачите, които наистина управляват света.

За съставянето на класацията ние прегледахме стотици кандидати от най-различни професии от целия свят и сме оценили тяхната влиятелност по четири показателя. Първо, задавахме въпрос дали властта на кандидата влияе на много хора. Папа Бенедикт XVI, който зае пето място в списъка, е духовен водач на повече от един милиард католици, което е около една шеста от населението на света.

За Майкъл Дюк (Michael Duke – 17-та позиция), генералния директор на веригата магазини Wal-Mart, работят 2 милиона души.

След това оценихме финансовите ресурси, контролирани от всеки един от тези хора. Дали те са относително големи в сравнение с финансовите ресурси на техните колеги и конкурентите в бранша? За държавните глави ние използвахме БВП, а за изпълнителните директори гледахме показатели като активите и печалбите на компаниите им. Ако кандидатите са имали висока нетна стойност на компанията – например, какъвто беше случаят с Карлос Слим (Carlos Slim Helu, единадесета позиция), това също се взима под внимание.

За някои хора като саудитският крал Абдула бин Абдул Азиз Ал Сауд (№ 7), бяха оценени други ценни ресурси на разположение на кандидата – например, 20% от световните петролни запаси.

Следва оценка до каква степен кандидатът е влиятелен в различни сфери на дейност. В нашия списък само 71 места – по едно за всеки сто милиона души по света, така че резултатите само в една област често не са достатъчни. Нашите фаворити разпростират своето влияние в безброй области: кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (Michael Bloomberg, номер 16) е влиятелен, защото е политик, милиардер, медиен магнат, а също и известен филантроп.

И накрая, ние открихме, че кандидатите активно използват влиянието си. Руският диктатор Владимир Путин (трето място) печели точки, тъй като често показва силата си – например, вкарва в затвора протестиращите.

На последния етап на изчисления десет редактори от сп. „Forbes“ подреждат всички от нашите кандидати във всяка от тези четири измерения на властта, и всяка от тези индивидуални подредби са използвани за оформяне на финалния списък.

Президентът на САЩ Барак Обама единодушно изпъкна като най-влиятелен човек в света за втора поредна година. Обама спечели президентските избори в САЩ през 2012 и сега получава още четири години, за да изпълни своите политически планове.

Президентът е изправен пред сериозни предизвикателства като бюджетната криза, високата безработица и ескалиралото напрежение в Близкия Изток. Обама обаче остава върховен главнокомандващ на най-силната армия в света и оглавява свръхдържава с една от най-големите икономики и високо културно равнище.

Вторият най-влиятелен човек в света е и най-влиятелната жена – канцлерът на Германия Ангела Меркел (Angela Merkel). Тя прескочи от четвърто място през миналата година до втората позиция в тазгодишната класация. Меркел – лидерът на Европейския съюз, която включва 27 държави, и носи основната тежест на еврото: тя е доказала силата си, когато предприе решението за въвеждане на строги мерки за икономии във връзка с борба с европейската дългова криза.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg – 25-о место) е един от най-младите хора в класацията, на възраст едва 29 години. Той изпада от челната десетка, където беше миналата година, след като дългоочакваното IPO на Facebook се оказа провал.

Бразилският президент Дилма Русеф (Dilma Rousseff – 18-то място) отчита един от най-големите скокове в класацията: в средата на първия си мандат като президент тя акцентира на предприемачество, предизвика масово нарастване на стартиращи фирми и зареди с много енергия млади бразилци.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук (Tim Cook – №35) също се предвижи нагоре в класацията.: година след като наследи Стив Джобс (Steve Jobs), компанията остава най-скъпата в света. През септември цената на акциите на Apple прехвърли 700 долара.

Сред новите попълнения в класацията попадат също така съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман (Reid Hoffman – 71 место), най влиятелен в света рисков инвеститор и най-могъщ човек в силиконовата долина. Илон Мъск (Elon Musk – №66), съоснователят на PayPal и ръководител на съвета на директорите Tesla Motors, е най-влиятелният човек в космоса: неговата комапания SpaceX е лидер в частната космическа индустрия, и тъй като този бизнес очаква ръст, Mask може да преуспее като железопътен магнат от XIX в.

Редица видни фигури изпаднаха от класацията. Номер две от миналогодишната класация – президентът на Китай Ху Дзинтао, скоро ще напусне своята длъжност; той вече предаде част от правомощията си и ще прехвърли останалите в началото на следващата година.

По същите причини ние отстранихме от класацията министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър (Timothy Geithner) и държавният секретар Хилари Клинтън (Hillary Clinton): най-вероятно и двамата ще оставят влиятелните си длъжности през втория президентски мандат на Барак Обама.

Всеки списък на най-влиятелните хора по света е субективен, така че ние не твърдим, че нашият е абсолютната истина. Това е само началото на разговора, но не и последната дума.

Кажете ни какво мислите за подредбата, според която бившият президент на САЩ Бил Клинтън (Bill Clinton, 50-о място) е по-влиятелен от настоящия министър-председател на Русия (№ 61)? Има ли право да присъстват в списъка ръководителят на FIFA – шестдесет и девето място? Кой ни липсва? Какво разбрахме погрешно? Коментирайте!

 

Превод Анна Осадчик

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • asopo said:

    Да го д..хат всичките влиятелни педера..и !

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.