Home » Избрано

България поискала постоянно американско военно присъствие

2012.12.17 Няма коментари
Spread the love

САЩ да се ангажира с постоянно военно присъствие в България. За това са настояли преoставителите на нашето военно министерство на среща в Пентагона, пише “Труд”. Военният министър Аню Ангелов и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.

Мотивът за постоянното присъствие на американската армия на наша територия е да се постигне по-голяма сигурност в региона, казват от МО. От друга страна, ръководството на армията ни вижда възможност войската ни да тренира и да се обучава с по-опитните американски бойци.

От МО са поискали САЩ да изпращат повече войници на полигон “Ново село” до Сливен, както и да има постоянно военно командване от US армия там.

Според договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения в страната могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига до 5000, но само за 90 дни. Това е период, който е даден, за да може да се извърши съответната ротация на контингентите и техниката.

Договорът между България и САЩ за отдаване на наши военни бази беше подписан през пролетта на 2006 г. Той има 10-годишен срок и може да бъде прекратен едностранно след едногодишно уведомление. Освен полигон “Ново село” САЩ могат да използват авиационните ни бази “Граф Игнатиево” и “Безмер”, както и един военен склад до Бургас.

Откакто САЩ имат бази в България, най-използван е бил полигон “Ново село”. През годината на два-три пъти там се провеждат учения, като от страна на САЩ идват малки подразделения – до взвод или батальон. Тренировките продължават не повече от десетина дни. След това американците се връщат в базите си в САЩ или в Европа.

В началото на ноември Съединените щати разположиха първата си бойна единица в Полша. Около 200 души военен и цивилен персонал са разположени във военновъздушната база “Ласк” край Лодз.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.