Home » Авторски страници, българи зад граница

Ще отрази ли проектозаконът за българите в чужбина решенията от конференцията в Брюксел?

2012.11.20 Един коментар
Spread the love

Проф. Любомир Гаврилов, координатор на временните Обществени съвети на българите във Франция, е изпратил писмо до сътрудничката на г-н Емил Стоянов г-жа Николинка Доцева, чрез което апелира за съдействие за внасянето на проект за допълнения към проектозакона за българите в чужбина, който да вземе под внимание предложенията, формулирани и гласувани единодушно в Заключителния акт на наскоро проведената в Брюксел среща с българските общности зад граница. Проф. Гаврилов апелира освен това да бъде публикуван списъка с участниците в тази конференция или поне списъка с българските сдружения и медии, изпратили там свои представители.

Публикуваме тук неговото писмо в леко съкратен вариант.

 

Уважаема г-жо Доцева,

Благодарим Ви за информацията и за публикуването на презентацията на временните Обществени съвети върху “Институционалното представителство на живеещите в чужбина”.[…] Ще очакваме обещания звуков файл от конференцията в Брюксел. Сигурно знаете, че в пресата се появиха най-противоречиви информации за нейното протичане: според ДАБЧ са участвали “200 сънародници от 23 държави – представители на български културни сдружения, български училища и медии в чужбина “, според публикуваната от Вас информация участвали са ” над 300 наши сънародници, дошли от целия свят”, а според кореспондентката на Дарик радио те са били “над 170”. Бихте ли публикували списъка на участниците, или при невъзможност, поне списъка на българските сдружения и медии, които бяха изпратили свой представител?

Накрая, имаме настоятелна молба към г-н Емил Стоянов.

 

Уважаеми г-н Стоянов,

Всички очакваме с нетърпение, последствията от успешно проведената конференция.

Вероятно след броени дни ДАБЧ ще внесе отново в Правна комисия върнатия за преработване “Проектозакон за българите в чужбина”.

Ще се намери ли народен представител – а защо не и от Управляващата партия – който да внесе проект за допълнения към проектозакона, вземайки под внимание предложенията, формулирани и гласувани единодушно в Заключителния акт на конференцията? Ако се обръщаме с тази молба към Вас, то е именно защото българите в чужбина нямат свой народен представител, чрез когото да могат да го направят.

Оставаме на ваше разположение, ако желаете да конкретизираме това предложение.

Благодарим ви предварително.

 

проф. д-р Любомир Гаврилов,

президент на Френско-Български Форум
координатор във временните Обществени съвети на българите във Франция

One Comment »

  • Иванова said:

    На конференцията в Брюксел не са гласувани никакви решения. Имало е предложение за създаване на национален съвет с участието на депутати и министри, направено от страна на президентството, и това решение е залегнало в гласувания накрая меморандум.
    Една част от участниците в тази конференция са били поканени от организаторите. Представителите на емиграцията не са били със статут на делегати – никой не ги е избирал и пращал на този форум с пълномощието да гласуват от негово име,поради това не може да става и дума за решения от конференцията. В самият мемурандум се говори за АКЦЕНТИ, които в по-съществената си част, отразяват идеята за “политиките” за българите в чужбина на президентството.
    Като типичен представител на българската емиграция, напуснала страната недоволна и разочарована от управлението ѝ през последните години, аз отказвам да припозная какъвто и да било форум, гражданско обединение или инициатива, които са проводник на статуквото у нас.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.