Home » Авторски страници

Бургаски математик ще преставя България на IMO ‘2013 в Колумбия

2012.11.21 Няма коментари
Spread the love

Тодор Марков

Ученикът от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков и тази година ще представя България на най-престижното математическо състезание в света – международната олимпиада IMO ‘2013 г. в Колумбия. Тодор Марков отдавна е състезател от „висшата лига” в областта на математиката. На IMO ‘2012 в Аржентина той извоюва сребърен медал, нареждайки се сред най-добрите математици в света. Зад гърба си Марков има безброй участия в национални и международни състезания, а само преди седмица донесе и поредното отличие. Сред сериозна конкуренция в най-тежката възрастова група – 12-ти клас, Тодор спечели първо място и златен медал на VI национален Есенен математически турнир в София.

На Есенния математически турнир ПМГ „Акад. Никола Обрешков” участва с отбори във всички възрастови групи от 8-ми до 12-ти клас. Под ръководството на преподавателите Йовка Николова, Ганка Вътева, Динко Радев, Петя Димова, Тонка Михова и Георги Стойчев младите таланти от добре известната бургаска математическа гимназия завоюваха редица индивидуални и отборни награди. Десетокласникът Митко Стайков взе бронзов медал, а осмокласничката Мария Делякова зае 4 място. Още шестима бургаски състезатели успяха да се класират в първата десетка на индивидуалната класация. Третите места завоюваха отборите на 8-ми, 10-ти и 12-ти клас.

С високи отличия се завърнаха учениците и от националното есенно състезание по физика във Вършец. В отборното класиране седмокласниците се наредиха на второ място, а в индивидуалното са завоювани три трети места – Радостин Петров и Христо Добрев от 7 кл. и Христина Илиева от 10 клас.

Причиите за впечатляващите успехи на училището директорът Станчо Славов обяснява така:Извънкласните дейности и пирамидалната система на обучение са в основата на успеха на нашите ученици. Те позволяват на преподавателите да открият талантите, да ги развият и да ги доведат до най-върхови нива. Този принцип на обучение ние прилагаме не само по математика, а и по всички фундаментални науки.”

През последните години участниците в международните и националните ученически състезания от бургаската математическа гимназия са се увеличили в пъти. Неизменно се увеличават и медалите и отличията, с които те се връща. Сега младите таланти се готвят за предстоящите зимни и пролетни състезания по математика, информатика и физика, за пролетните състезания по биология, химия, за олимпиадите по български език и литература, английски език и философия.

Бургаски ученици ще бъдат включени и в българските отбори за всички международни математически състезания и олимпиади. А в началото на юли 2013 г. гимназията ще бъде домакин на Международното състезание по математика IMK, в което ще участват над 1200 математици от цял свят.

 

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.